De ploegen die om de titel streden, verdedigden de kleuren van steden en niet van landen. Gastland Argentinië, de Verenigde Staten en Engeland waren daardoor meerdere malen vertegenwoordigd. Er speelden ook teams uit zes andere Europese en vijf Latijns-Amerikaanse landen en uit Canada en Australië mee.
Protest tegen discriminatie
"We willen meer zichtbaarheid geven aan homoseksualiteit in de sport en protesteren tegen discriminatie", zegt César Cigliutti , voorzitter van de Homoseksuele Gemeenschap van Argentinië (CHA), de officiële gastheer van het evenement. "We moeten ons eigen kampioenschap organiseren omdat we nergens anders kunnen spelen."
In grote delen van Latijns-Amerika durven homoseksuelen nauwelijks uit de kast te komen, en dat geldt zeker in het machowereldje van het voetbal. "Er zijn altijd homo's geweest en er zullen altijd homo's meespelen in het professionele voetbal, maar ze moeten hun geaardheid verbergen omdat ze gegarandeerd zullen worden uitgescholden door de fans", vertelt Cigliutti.
Homovriendelijke stad
In Buenos Aires, de gaststad van het toernooi, is het klimaat voor homo's veel vriendelijker. De stad erkent al sinds 2003 samenlevingscontracten tussen partners van hetzelfde geslacht. Dat heeft ook een stroom van homofiele toeristen naar Buenos Aires op gang gebracht. Ze vinden er veel hotels en nachtclubs waar ze welkom zijn.
De organisator van het kampioenschap is de Internationale Voetbalbond voor Homo's en Lesbiënnes (IGLFA). Die organiseert al sinds 1997 een WK, maar vroeger gebeurde dat steeds in Europa of de VS. Dit jaar is er geen vrouwentoernooi, bij gebrek aan inschrijvingen.
Shirtjes verwisselen
De meer dan driehonderd homovoetballers begonnen vorige week maandag aan het toernooi in het sportcomplex Parque Sarmiento. Het stadsbestuur van Buenos Aires bouwde er voor het WK nieuwe kleedkamers. De Argentijnse Voetbalbond (AFA) besloot twee weken geleden om met geld over de brug te komen voor de ballen en de kledij van de Argentijnse teams, nadat een trainer had verklapt dat zijn spelers het al tien jaar met dezelfde shirtjes moeten stellen. De AFA heeft ook scheidsrechters uitgeleend.