Achtergrond

Gebrek aan schoon water houdt meisjes Malawi van school

Dit artikel krijg je cadeau van OneWorld. Word abonnee

 

De minister belooft in het nieuwe waterbeleid voorrang te geven aan de noden van scholen. En dat is hard nodig. Een voorbeeld van de impact die de beschikbaarheid van schoon water op de ontwikkeling van de bevolking,  is het leven van de jonge Rita Kalikoka uit Dowa, een plattelandsgebied in het midden van Malawi. Elke keer als ze haar menstruatie heeft, overweegt Rita om toch maar niet naar school te gaan. De 13-jarige hardwerkende leerlinge gaat naar een lagere school zonder leidingwatervoorziening. De 350 leerlingen op Rita’s school moeten twee in de grond gegraven latrines delen. Er is ook geen kraanwater om na het toilet de handen te wassen.
 
latrine
Foto: Latrine, CC
Schoolverzuim door schaamte
 
Rita zegt dat zij en andere adolescente meisjes het vooral tijdens hun menstruatie erg vervelend vinden dat er geen hygiënische voorzieningen zijn: “Het is moeilijk je in de klas te concentreren als je weet dat er geen water is om je na de pauze te verschonen. Ik blijf tijdens mijn menstruatieperiode liever thuis.” Volgens Rita stoppen veel van haar leeftijdsgenoten met school omdat ze de ongemakkelijkheid en de schaamte simpelweg niet aan kunnen. Volgens overheidsstatistieken stopt ieder jaar 10,5 procent van de meisjes en 8,4 procent van de jongens met school. Daarnaast gaat 22 procent van de meisjes helemaal niet naar school, terwijl 60 procent van degenen die wel gaan dit niet op regelmatige basis doen.
 
Meisje haalt water
Foto: CC

Water halen in plaats van huiswerk maken

 
Rita heeft niet alleen op school problemen, ook het dorp waar zij vandaan komt heeft geen toegang tot schoon water. Als enig meisje in een gezin van vijf kinderen moet ze, volgens de traditie, water halen voor haar broers en haar ouders. “Er blijft maar weinig tijd over om mijn huiswerk te doen omdat ik altijd bezig ben met het halen van water.” De afstand tot de meest nabijgelegen put is vier kilometer. Haar familie heeft dit water nodig om mee te koken, af te wassen en om te drinken. Daarnaast moet Rita ervoor zorgen dat er genoeg water is om zichzelf en haar ouders te wassen. Haar broers wassen zich in een nabijgelegen stroompje, dat door de dorpsbewoners ook als toilet wordt gebruikt. Kindersterfte is dan ook erg hoog in de regio rondom Dowea, waar volgens UNICEF bijna ieder vijfde kind nog geen vijf jaar oud wordt.
 
Ook stedelijk gebied getroffen
 
De bewoners van de sloppenwijken in de steden hebben het niet veel beter. Ook zij hebben geen watertoevoer en staan in lange rijen om water te kunnen kopen. In Ntopwa, een achterbuurt in Malawi’s commerciële hoofdstad Blantyre, waar de meeste mensen van minder dan een dollar per dag moeten zien rond te komen, verzamelen de vrouwen water uit de regenplassen op straat. Deze goten zijn hun enige waterbron, aangezien ze het water uit de kiosken en boorgaten niet kunnen betalen. Watergerelateerde ziektes zoals diarree, dysenterie en cholera komen in deze regio veel voor.
 
schoolkinderenMinisterie belooft verbetering
 
Veel meisjes uit Blantyre hebben dezelfde problemen als Rita omdat het ministerie van Onderwijs de waterrekening van scholen vaak niet betaalt. In de eerste zes maanden van het jaar hebben meer dan 124.000 leerlingen de bosjes rondom hun scholen als toilet moeten gebruiken omdat de watermaatschappijen van Blantyre het water wegens wanbetaling had afgesloten. De minister van onderwijs Anthony Livuzza heeft er bij de watermaatschappij op aangedrongen het water weer aan te sluiten om een uitbraak van ziektes op de scholen te voorkomen. Dat is uiteindelijk gebeurd, in ruil voor toezeggingen om de rekeningen te betalen.

 

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust met OneWorld en draag bij aan een rechtvaardige wereld.

Dat kan al vanaf 6 euro per maand

Ontvang onze beste verhalen in je mailbox

Volg ons