8000 meisjes per dag besneden
Wereldwijd zijn er 200 miljoen meisjes en vrouwen besneden. Op 6 februari, de internationale dag tegen vrouwenbesnijdenis, wordt stilgestaan bij de achtduizend slachtoffers die er dagelijks vallen. Door de verminking ondervinden zij levenslang fysieke en emotionele gevolgen.
UNCUT: De strijd tegen genitale verminking
Voor 200 miljoen vrouwen wereldwijd wordt de overgang naar volwassenheid overschaduwd door genitale verminking. Deze korte film toont de pijn van slachtoffers die vechten om deze schadelijke traditie te beëindigen.
Vrouwenbesnijdenis, óók een probleem voor mannen
Naar schatting lopen in Nederland jaarlijks zo’n 50 meisjes het risico besneden te worden. Dat bleek uit onderzoek dat tijdens de tiende Zero Tolerance Day tegen Vrouwelijke Genitale Verminking gepresenteerd werd. Hoe kan het dat dit nog altijd gebeurt?
‘Snij de bloem niet af die mij een vrouw maakt’
De rijzende ster van Mali, Fatoumata Diawara, is niet bang om thema’s als vrouwenbesnijdenis aan de kaak te stellen. Haar debuutalbum ‘Fatou’ staat vol warme nummers waarin ze haar diepste gevoelens en gedachten bezingt. OneWorld stelde haar vijf vragen.
'Ik besefte dat ook ik, onder andere omstandigheden, besneden had kunnen worden'
Jaren nadat Sanne Thijssen ontdekte dat vrouwenbesnijdenis gebruikelijk was bij de generatie van haar overgrootmoeder, bezocht ze de Musenke in Magadi, Kenia, waar voor het eerst een alternatief op het traditionele ritueel van genitale mutilatie wordt uitgevoerd.
Vrouwenbesnijdenis stop je niet in je eentje
De Keniaanse Nice Nailantei Leng’ete (23) wist al op vroeg dat ze niet besneden wilde worden, zoals gebruikelijk was binnen de Masai-gemeenschap waar ze opgroeide. Ze liep ging in tegenstelling tot veel andere meisjes wél naar school. Sinds haar zeventiende zet ze zich in tegen vrouwenbesnijdenis.
Zero Tolerance Day: een overzicht van artikelen over vrouwenbesnijdenis
Op praten over vrouwenbesnijdenis rust nog vaak een taboe. OneWorld zocht in vier Afrikaanse landen uit met welke uitdagingen organisaties en individuen worden geconfronteerd in hun strijd tegen zogeheten Female Genital Mutliation (FGM).
'Ik wil in geen enkel deel van mijn lichaam laten snijden'
Uit een rapport van UNICEF bleek dat er veel vooruitgang is geboekt bij het verminderen van genitale verminking van vrouwen, maar klopt dat wel?
Senegalese oma's tegen vrouwenbesnijdenis
In West-Afrikaanse landen is het vaak de grootmoeder die beslist of een meisje wordt besneden. Uit een peiling in Senegal blijkt dat de overgrote meerderheid van die oma’s vandaag tegen deze vorm van genitale verminking is gekant.
Besnijdenis verliest terrein
Campagnes tegen vrouwenbesnijdenis in Iraaks Koerdistan lijken succes te hebben. De cijfers dalen, en hele dorpen schaffen het gebruik af.
'Seksuele lust maakt vrouwen lelijk in bed'
Wereldwijd voeren de Verenigde Naties campagne tegen vrouwenbesnijdenis. Alle lidstaten zijn gevraagd de resolutie tegen de verminking van het vrouwelijke geslachtsorgaan te ondertekenen. Maar in Indonesië mag deze genitale mutilatie volgens een wet uit 2010.
Weg met het mes, kom met de pen
Babah Tarawally ziet in Kenia een beweging die meisjesbesnijdenis tegengaat. Zo worden meisjes na hun besnijdenis vaak te vroeg uit het onderwijs gehaald om noodgedwongen de rol van vrouw en moeder te vervullen.
Eten, drinken, vrouwenbesnijdenis
De Egyptische Sohair el Bata’a (13) werd door haar vader naar het ziekenhuis gebracht om besneden te worden, en overleefde de operatie niet. Haar vader en de arts werden aangeklaagd door Egyptische vrouwenrechtenorganisaties en staan terecht in het eerste proces tegen vrouwenbesnijdenis in dit land.
Somalische man komt op voor de vagina
De Somalische Hussein Kowfurow (28) heeft het lef om als man het taboe rondom vrouwenbesnijdenis te doorbreken. Hij reist door Nederland om voorlichting te geven aan Somalische vluchtelingen in asielzoekerscentra. Wat drijft Hussein?
Zij staat symbool voor de strijd tegen vrouwenbesnijdenis
Edna Adan bouwde een ziekenhuis om Somalische vrouwen die het slachtoffer zijn van female genital mutilation te helpen.
Oumou Sangaré: icoon en rolmodel voor veel Afrikaanse vrouwen
De West-Afrikaanse zangeres Oumou Sangaré is een van de grote diva’s van het continent. Twintig jaar geleden brak ze door met haar debuutalbum Moussolou. Haar succes was mede te danken aan de teksten die openlijk allerlei taboes doorbraken, bijvoorbeeld over polygamie en vrouwenbesnijdenis.