Dit artikel krijg je cadeau van OneWorld.
Word abonnee
Het rapport stelt dat overheden in met name ontwikkelingslanden voor betere regelgeving moeten zorgen om de praktijk van omkoping aan te pakken. Ook wil Consumer International grondiger onderzoek naar manieren waarop medicijnen worden aangeprezen.
|
Foto: Consumers International |
Belachelijke rechtspraak
“Stel dat iemand die aangeklaagd is wegens een misdaad, zou voorstellen zelf een comité van rechters samen te stellen en zelf collega’s en goede vrienden als advocaten en jury aan te nemen (…). We zouden dit idee verwerpen als te belachelijk voor woorden. Toch is dit precies hoe de farmaceutische industrie met incorrecte medicijnpromotie te werk gaat”, zegt Andrew Chetley van Health Action International in het rapport.
Juist toen landen als Australië regelgeving introduceerden om die omkooppraktijken aan te pakken, begonnen farmaceutische bedrijven naar armere landen te lonken als toekomstige afzetmarkt, zegt woordvoerder Luke Upchurch van Consumers International tegen Agence France-Presse. “Zij (de medicijnenfabrikanten, red.) zien het grote belang van deze opkomende markten. Daarbij worden ze aangemoedigd door de zwakke wetgeving en de onkunde om deze af te dwingen”.
Volgens het rapport wordt meer dan 50 procent van de medicijnen in ontwikkelingslanden verkeerd voorgeschreven, toegediend of verkocht.
|
Foto: Consumers International |
In de watten gelegd
In het rapport staan enkele cases beschreven die inzicht in de problematiek geven. Een van de voorbeelden is Rafik Ibrahim, arts in Maleisië. Hij kreeg in een bepaalde maand werkelijk van alles aangereikt in de hoop dat bepaalde medicijnen door hem zouden worden voorgeschreven, van pennen en monsters van producten tot aan uitgebreide diners. “In een periode van vijf weken hadden afgevaardigden van medicijnverkopers 17 uur contact over medicijnpromotie met meneer Ibrahim, en werd hij benaderd door 16 multinationale farmaceutische bedrijven en negen lokaal gevestigde bedrijven en distributeurs “, aldus Upchurch.
In de meest extreme gevallen worden dokters airconditioning aangeboden, gratis vervoer naar conferenties en bekostiging van de school van hun kinderen.
|
Foto: Consumers International |
Belangenverstrengeling
Zonder goede controle, zo stelt Consumers International, worden consumenten slachtoffer van misleidende of niet-juiste informatie. “Hoewel de farmaceutische industrie zeker een belangrijke rol speelt in het aanpakken van gezondheidsrisico’s, wijst hun betrokkenheid bij de promotie van medicijnen op een serieuze belangenverstrengeling”, aldus het rapport.