In Peru leven bijna 13 miljoen indianen op een totale bevolking van 28 miljoen. In sommige streken behoort 80 procent van alle grond collectief toe aan indianengemeenschappen. Tot 1990 konden inheemse gronden helemaal niet verhandeld worden. Volgens de huidige wetgeving moet tweederde van een plaatselijke inheemse gemeenschap instemmen met de verkoop of het verpachten van gemene gronden. Het nieuwe wetsontwerp vermindert dat aandeel tot 50 procent plus één stem.
Gebrek aan opleiding en middelen
Volgens president García hebben kleine boeren niet de opleiding en niet de nodige middelen om het maximum uit hun gronden te halen. Buitenlandse investeerders kunnen voor een grotere toegevoegde waarde zorgen, door grotere landbouwbedrijven op te richten of bodemrijkdommen boven te halen.
Tegenstanders van zijn initiatief verwijt de Peruaanse president immobilisme. "Als ik het niet kan, mag niemand het doen", redeneren veel Peruanen volgens hem. "Veel land wordt niet gebruikt, kan niet verkocht worden, trekt geen investeringen aan en schept geen banen. En dat is allemaal het gevolg van luiheid, een gebrek aan initiatief en voorbijgestreefde manieren van denken", schreef de president in een artikel dat gepubliceerd werd in El Comercio, een krant die verschijnt in de hoofdstad Lima.
Het wetsontwerp past in de strategie van de Peruaanse regering om tegen 2011 voor 7 miljard euro investeringen aan te trekken in de mijnbouwsector.
Kapitalistisch model
"García probeert het kapitalistische model te versterken door de regels voor investeerders verder te versoepelen", oordeelt José de Echave, een econoom van de Peruaanse ontwikkelingsorganisatie CooperAcción. "Dit zal op het platteland zeker tot verzet en conflicten leiden", voorspelt Sinesio López, professor sociologie aan de Katholieke Universiteit van Peru. Volgens López komen niet alleen de collectieve rechten van inheemse gemeenschappen in het gedrang, maar ook hun culturele wortels en de organisatie van hun samenleving.
De conflicten over inheemse gronden zijn niet nieuw in Peru. Indianen in het noordelijke regio Piura verzetten zich tegen de activiteiten van Minera Majaz, een mijnbouwonderneming die in handen is van het Chinese Xiamen Zijin Tongguan. Volgens plaatselijke boeren begon de mijnbouwmaatschappij in 2003 op hun gronden te zoeken naar koper en molybdeen zonder de toestemming van twee derde van de inheemse gemeenschap. Vorige maand begon een gerechtelijk onderzoek over de zaak.
Jaime Cáceres, de voorzitter van de Peruaanse Federatie van Privéondernemingen, is dan weer vol lof over het initiatief van de president. Volgens hem is het de juiste manier om de productiviteit in het land aan te zwengelen.
Veel redenen tot klagen hebben de Peruaanse ondernemers niet over deze regering. Volgens de ngo CooperAcción steeg in de Peruaanse Andes de oppervlakte van gebieden waarvoor mijnbouwmaatschappijen concessies kregen van zeven miljoen hectare in 2002 tot 13,2 miljoen hectare dit jaar.