Er zijn demonstraties in o.a. Parijs, New York, Londen, Madrid, Buenos Aires, Miami, Sidney, Barcelona, München, Toronto, Philadelphia, Boston, Quito. |
Vanavond om zes uur onze tijd trekt de 'mars tegen de FARC' door een dertigtal Colombiaanse steden. In Den Haag vertrekken vanmiddag vanaf Het Plein de betogingen. Het spits werd vrijdag afgebeten in Brasilia omdat carnaval daar vandaag alle andere optochten in de schaduw stelt. De betogers eisen dat er een einde komt aan het wapengeweld dat uitgaat van de FARC, en vooral aan de ontvoeringen die de groep berucht hebben gemaakt.
De FARC kwamen vorige maand wereldwijd in de belangstelling toen de groep na bemiddeling door de Venezolaanse president Hugo Chávez twee gegijzelde politici liet gaan. Zaterdagavond maakten de linkse guerrillero's bekend dat ze 'unilateraal' nog eens drie politici zullen vrijlaten. De FARC, de grootste rebellengroep in Colombia, houden honderden politici, militairen en gewone burgers vast. Dat is vanwege politieke redenen maar ook om losgeld op te strijken. De bekendste gevangene van de FARC is de Colombiaans-Franse Ingrid Betancourt, een voormalige presidentskandidate. De bemiddeling door Chávez verleende de Colombiaanse guerrilla extra legitimiteit. Nieuwe details over de mensonterende manier waarop de rebellen hun gijzelaars vasthouden, deden dan weer afbreuk aan hun imago.
Onafhankelijk initiatief
Op de site www.colombiasoyyo.org, waar in elf talen informatie over de marsen tegen de FARC te vinden is, staat dat het initiatief uitgaat van 'gewone Colombiaanse burgers'. Die deden via de sociale netwerksite Facebook een oproep om 'een miljoen stemmen tegen de FARC' te laten weerklinken. Tot nu toe hebben bijna 300.000 mensen de oproep onderschreven. Ze willen een Colombia zonder FARC. De guerrillagroep is al 44 jaar actief, heeft meer dan 10.000 strijders onder de wapens en kan in linkse middens op een zekere mate van sympathie rekenen.
Drugsbaronnen
De initiatiefnemers van de marsen zeggen dat ze onafhankelijk zijn en geen politieke standpunten willen innemen. Maar de betogingen krijgen wel volop steun van de Colombiaanse regering. In 45 landen verlenen de Colombiaanse ambassades en consulaten steun aan de optochten.
Vanuit hun cel hebben ook 14 drugsbaronnen en voormalige leiders van paramilitaire groepen hun steun uitgesproken voor het initiatief. De leiders van de doodseskaders, die de voorbije jaren voor een groot deel hun wapens hebben neergelegd in ruil voor een gedeeltelijke amnestie en een mild gevangenisregime, keren zich tegen de erkenning van 'terroristen' als gesprekspartners in onderhandelingen over een eventuele gevangenenruil tussen de regering en de rebellen.
Volgens Chávez kunnen de rebellen overgehaald worden een einde te maken aan alle ontvoeringen als de Colombiaanse regering hen officieel erkent als strijdende partij.