- Leefbaar loon in de kledingindustrie;
- leefbaar loon in de agro-foodindustrie;
- gezonde, veilige arbeidsomstandigheden in de kledingindustrie;
- consumentenveiligheid in de farmaceutische industrie;
- klinische proeven in de farmaceutische industrie.
Deze risico’s komen voor bij beleggingen van de ASN Beleggingsfondsen in bedrijven uit bovenstaande sectoren.
En nu?
In het verslag wordt uiteengezet op welke wijze de Volksbank de risico’s wil verminderen. Deze maatregelen staan beschreven in het volledige verslag . Het verminderen van negatieve impact is een continue proces. In 2020 brengen we verslag uit van de voortgang.
ASN Bank, de Volksbank en mensenrechten
Mensenrechten zijn van oudsher een cruciaal onderdeel van het duurzaamheidsbeleid van ASN Bank. Sinds 2018 past de Volksbank de uitgangspunten van dit beleid toe op al haar activiteiten. Mensenrechten is een van de drie duurzaamheidspijlers van ASN Bank en de ASN Beleggingsfondsen. Het geld dat je aan ons toevertrouwt, lenen we alleen uit aan landen die zich houden aan de Internationale Verklaring van de Rechten van de Mens. En we beleggen in ondernemingen die hun werknemers goed behandelen en geen gebruikmaken van kinderarbeid.
Uitgangspunten van de rapportage
Het verslag en de analyse zijn in lijn met de VN-richtlijnen voor bedrijfsleven en mensenrechten (United Nations Guiding Principles on Business and Human Rights). Deze richtlijnen houden in dat bedrijven de verantwoordelijkheid hebben om negatieve impact op mensenrechten te voorkomen of verminderen.
De Volksbank is aangesloten bij het IMVO Bankenconvenant. Dat is een overeenkomst tussen de Nederlandse overheid, de Nederlandse Vereniging van Banken, ngo’s, en vakbonden. Een van de kernpunten van dit convenant is dat banken hun mensenrechtenrisico’s in kaart brengen.