Het Birmese regime kreeg de afgelopen week felle kritiek van de internationale gemeenschap omdat het weigerde om buitenlandse hulpverleners toegang te geven tot de slachtoffers van de orkaan die twee weken geleden over het land raasde. De Europese Unie zei dat als de junta internationale hulp niet zou toelaten, het een misdaad tegen de mensheid zou zijn.
Ommekeer
Artsen zonder Grenzen heeft inmiddels 250 hulpverleners in het rampgebied actief. AzG was al in Birma op het moment dat de cycloon toesloeg en had daardoor minder moeite om hulpverleners ter plekke te krijgen. Ook het Rode Kruis, Unicef en andere leden van de SHO (de Samenwerkende Hulporganisaties) zijn direct of via hun lokale partners al aan de slag gegaan in Birma. |
De ommekeer in de houding ten opzichte van internationale hulp komt na een bijeenkomst van de tien landen van de ASEAN in Singapore. Afgelopen nacht is er al een team van 50 Chinese artsen in de grootste stad Rangoon geland, gevolgd door Indiase en Thaise medische teams. Vandaag zijn 30 Thaise artsen in de Irrawaddy-delta, het zwaarst getroffen gebied, aan de slag gegaan.
Brug
ASEAN zegt dat zij de hulp aan Birma zal coördineren. ASEAN zal zich op gaan werpen als een brug tussen Birma en de VN en internationale hulporganisaties. Maandag kreeg VN-gezant John Holmes toestemming van de Birmese junta om de Irrawaddy-delta te bezoeken, het zwaarst getroffen gedeelte van het land.
Ban Ki-moon genegeerd
Ook secretaris-generaal Ban Ki-moon zal aanstaande woensdag naar het gebied afreizen. De leider van de militaire junta in Birma, Than Shwe, wilde eerder Ban Ki-moon niet telefonisch te woord staan. Ook twee brieven van het VN-hoofd liet hij onbeantwoord.
De VN denkt dat zeker 2,4 miljoen Birmesen getroffen zijn door de natuurramp.