Moldavië, centrum voor vrouwenhandel

Dit artikel krijg je cadeau van OneWorld. Word abonnee
Diana
Diana wil liever onherkenbaar blijven.
Foto: Ronald de Hommel

De ellende begon in haar geboortedorp in het noorden van Moldavië. De voormalige Sovjetrepubliek, gelegen tussen Oekraïne en Roemenie, geldt als het armste land in Europa. "Een kennis van mijn moeder vertelde me dat ze werk in het buitenland kon regelen", vertelt de schuchtere, 23-jarige blonde vrouw. "Ik heb een paar keer geweigerd, maar bij ons in het dorp was geen werk te vinden. Uiteindelijk heb ik ingestemd."

Abortuspillen
Hoewel ze niet precies wist wat voor werk ze zou gaan doen, stapte Diana in augustus afgelopen jaar vol goede moed op het vliegtuig naar Dubai. Daar kwam ze ruw in de harde werkelijkheid aan. "Ik dacht dat ik in de huishouding zou komen te werken, maar mijn begeleidster zei dat ik me moest aankleden omdat ik `s avonds in een club moest werken. `Ik heb geen ervaring als serveerster`, zei ik. `Dat hoeft ook niet`, zei mijn begeleidster toen. Je werkt als prostituee." Al snel ontdekte haar `eigenaar` dat Diana zwanger was van haar vriend, die in Moldavië was achtergebleven. Hij dwong haar abortuspillen te slikken. Toen ze dat weigerde, werd ze meegenomen naar de achtste verdieping van een gebouw. `Óf je neemt nu die pillen, of we gooien je uit het raam`, kreeg ze te horen.

De `eigenaren` van Diana vertelden haar dat ze een schuld had die ze via de prostitutie moest afbetalen. De schuld bestond uit haar reiskosten plus het verblijf in de club. De eerste vier dagen weigerde Diana haar lot te accepteren. Daarop verkocht haar eigenaar haar, voor 15.000 Euro. Haar nieuwe eigenaar stopte Diana in een luxe villa met vijf Moldavische en vijf Oezbeekse vrouwen. Ook hier werd ze weer tot prostitutie gedwongen. In totaal werd ze tijdens haar twee maanden in Dubai vier keer verkocht. Diana: "Ik moest tot twintig klanten per nacht afwerken. Het verdiende geld moest ik afstaan. Ik heb er niets aan overgehouden."

voor schilderij
Mensenhandel in cijfers

Unicef noemt Moldavië een centrum voor vrouwenhandel.
Volgens de organisatie worden jaarlijks zo`n 120.000 vrouwen en kinderen uit Zuid-Oost-Europa naar landen in de EU verkocht. Vanwege de economische misère vinden mensenhandelaren vooral in Moldavië gemakkelijk slachtoffers. Honderdduizenden van de ongeveer vier miljoen Moldaviërs hebben de afgelopen jaren om economische redenen hun land verlaten. Meer dan 3.000 reisbureautjes en 100 uitzendbureaus bieden reizen en werk in het buitenland aan.

Veel van deze bedrijfjes zijn dekmantels voor uitgebreide criminele netwerken. Vooral jonge meisjes lopen het gevaar in de prostitutie terecht te komen; de jongste slachtoffers zijn twaalf jaar. Ze komen terecht in West-Europa, op de Balkan of in het Midden-Oosten.

Gevlucht
Uiteindelijk kwam ze bij een Arabier terecht die met een Moldavische samenwoonde. Ze had geluk: het was ramadan, de vastenmaand voor moslims. Diana: "Na de ramadan moest ik opnieuw beginnen, maar ik kon niet meer. Ik zat de hele dag alleen maar te roken, ik at en dronk niets meer. De andere meiden in mijn hotel hebben me toen het adres gegeven van een Moldavische die gevlucht was. Ze woonde inmiddels met een Arabier samen. Ze heeft een vluchttaxi voor me geregeld. Ik ben via de achteruitgang van het hotel gevlucht. De Moldavische heeft me er van overtuigd naar de politie te gaan. Die is met mij naar het hotel gegaan waar ik als laatste werd vastgehouden. De eigenaren moesten me geld geven voor mijn terugreis. Zo ben ik teruggekomen in Moldavië. De mensen die me hebben uitgebuit, lopen nog steeds vrij rond."

 Zwaksten samenleving
"Het verhaal van Diana is een typisch vrouwenhandelverhaal", volgens Alina Budeci, psycholoog bij het drop-in-center van La Strada in Chisinau, de hoofdstad van Moldavië. "Mensenhandelaren zoeken feilloos de zwaksten in de samenleving op: jonge vrouwen die in armoede in geïsoleerde dorpen leven en geen buitenlandse talen spreken. Vaak worden ze door kennissen of zelfs familieleden geronseld."

De afgelopen zes jaar begeleidde La Strada 423 vrouwen, mannen en kinderen bij hun reïntegratie in de maatschappij. De organisatie maakt deel uit van een internationaal netwerk dat zich tegen vrouwenhandel inzet. De organisatie wordt onder andere door ICCO ondersteund. Voor meer informatie: www.lastrada.md

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust met OneWorld en draag bij aan een rechtvaardige wereld.

Dat kan al vanaf 6 euro per maand

Ontvang onze beste verhalen in je mailbox

Volg ons