Zo'n 600 fanatieke scrabblelaars uit 21 landen zijn deze week naar de Senegalese hoofdstad Dakar afgereisd om daar zoveel mogelijk drie keer woordwaardes in de wacht te zien slepen. Hen wacht de lastige taak om het tegen het thuisteam op te nemen. "Scrabble is haast een religie hier," zei de Franse deelnemer Antonin Michel tegen een BBC-verslaggever. "Nergens ter wereld vind je zoveel ophef en toewijding tot dit spel."
Scrabblelied
Scrabble is in Senegal net zo populair als voetbal. De Senegalese minister van Sport heeft de wereldkampioenschappen onlangs uitgeroepen tot een nationale prioriteit. Er is zelfs een speciaal lied gecomponeerd voor het toernooi (zie video) en de wedstrijden worden op televisie uitgezonden.
Grote kanshebber op de titel is Ndongo Sylla. Sinds 2000 wist hij negen keer de wereldtitel binnen te slepen zowel in het enkel- als het dubbelspel. Dankzij zijn prestaties in het woordspel heeft Sylla het zelfs tot economisch adviseur van president Aboulaye Wade weten te schoppen.
Ndongo Sylla |
Stereotypen doorbreken
Als een Senegalees erin slaagt om de Fransen meerdere malen in hun eigen taal te verslaan dan is dat natuurlijk eervol. De Senegalezen hopen dankzij hun scrabblevaardigheden ook stereotypen over Afrikanen in het Westen te doorbreken. Vanwege de grote populariteit van Scrabble zijn er onlangs 14 woorden uit het Senegalese Wolof dialect aan het woordenboek voor de scheidsrechters toegevoegd. Tegenwoordig kunnen woorden als 'xalam' (luit), 'yamba' (cannabis) en 'thiof' (vis) ook drie keer woordwaarde opleveren.
De Scrabblegekte uit Senegal wordt eigenlijk alleen geëvenaard in Thailand, dat meedoet met de Engelstalige landen. In Thailand vindt jaarlijks een groot scrabbletoernooi plaats.