“Je kunt niet aan de ene kant miljoenen investeren in de Afrikaanse landbouw om de voedselcrisis op te lossen en tegelijkertijd handelsverdragen afsluiten die diezelfde landbouw frustreren,” vindt Mariken Gaanderse, lobbyist voor duurzame en rechtvaardige economische ontwikkeling bij ICCO.
Gaanderse: “De Doharonde is ooit in het leven geroepen om ontwikkelingslanden meer kansen in de wereldhandel te geven. Gaandeweg zijn deze handelsgesprekken echter uitgelopen op een titanenstrijd tussen de rijkere landen en rijkere ontwikkelingslanden als China, India, Zuid-Afrika en Brazilië. Er is praktisch geen tijd om punten die voor kleinere ontwikkelingslanden van belang zijn, uit te onderhandelen. Bovendien zitten deze kleine landen vaak niet eens om de onderhandelingstafel. Veel van de WTO-gesprekken vinden plaats met een select clubje landen achter gesloten deuren in de zogenaamde Green Rooms.”
Dumpen van kippenvlees “Een belangrijk punt voor kleine ontwikkelingslanden zijn de zogenaamde Special Safeguard Mechanisms. Dit zijn mechanismes waarmee ontwikkelingslanden zich zouden kunnen beschermen tegen een plotselinge toename van importproducten die de lokale industrie kapot maken. Denk bijvoorbeeld aan het dumpen van Europees kippenvlees, varkensvlees, melk en tomaten. Sommige producten krijgen vanuit Europa subsidie waardoor lokale boeren onmogelijk kunnen concurreren. Veel ontwikkelingslanden hebben onder invloed van instituten als het IMF en de Wereldbank al een hele golf van liberalisering over zich heen gehad waardoor ze maar weinig instrumenten over hebben om hun lokale markten te beschermen. Het zou dus heel fijn zijn als ontwikkelingslanden de ruimte krijgen om hun importtarieven aan te passen op het moment dat er producten op hun markt worden gedumpt. De teksten die nu op de onderhandelingstafel liggen, maken de situatie er echter niet veel beter op.”
Duivels dilemma Katoensector kapot Coherentie |
“Wat mij vooral zorgen baart is de splitsing die is ontstaan tussen ontwikkelingslanden,” vindt Burghard Ilge, senior beleidsmedewerker handel en investeringen bij Both ENDS, een organisatie die ontwikkelingslanden steunt in het bereiken van eerlijkere handel op wereldniveau.
Ilge: “Tot nu zijn de onderhandelingen uiterst teleurstellend verlopen. De rijke landen vergaderen in de Green Room waar de ontwikkelingslanden niet in mogen. Namens Both ENDS zou ik naar Genève afreizen om te lobbyen, maar omdat er tot nu toe bijna geen informatie wordt prijsgegeven is het voor mij handiger om vanuit Nederland de onderhandelingen te volgen. Het is belachelijk dat er nu beslissingen worden genomen waar veel arme landen niet bij zijn. Na de WTO-top in Hongkong was eigenlijk al duidelijk dat er voor de armere landen niet veel in zit, de voorstellen die nu op tafel liggen zijn ook weer voornamelijk positief voor de rijkere landen.”
Bananendebacle
“Ik ben kortom erg pessimistisch. De transparantie is verdwenen, veel landen wordt toegang tot het bijwonen van de vergadering ontzegt. De uitkomst zal waarschijnlijk zijn dat de rijke landen een voorstel doen wat onaanvaardbaar is voor de ontwikkelingslanden. Indien de ontwikkelingslanden hier niet mee akkoord gaan zullen zij via de westerse media de schuld krijgen van het mislukken van de WTO-top. Via politiek gekonkel zullen de rijke landen als beste uit de bus komen. Ik merk dat de rol van propaganda en de media ontzettend groot is geworden. Het uiterlijk voorkomen wordt boven alles gesteld. Heel teleurstellend.”
Veto genegeerd
Solidariteit |