Utrecht
InitiatiefgroepWereldvoedseldag
Hoeveel voedsel? Stichting WereldDelen heeft berekend hoeveel voedsel er momenteel per wereldbewoner beschikbaar is. Bij een eerlijke voedselverdeling zijn dat de volgende hoeveelheden per persoon per dag:
Ø 264 gram tarwe Ø 269 gram rijst Ø 268 gram mais Ø 60 gram gerst Ø 68 gram overige granen Ø 145 gram aardappelen Ø 313 gram wortel- en knolgewassen Ø 25 gram peulvruchten Ø 303 gram groenten Ø 212 gram fruit Ø 50 gram ruwe suiker Ø 260 gram melk Ø 57 gram vis Ø 50 gram (keuken)olie
|
2008 organiseert in Utrecht de bijeenkomst 'Voedsel tegen elke prijs?'. Bij deze bijeenkomst staan de effecten van de hoge voedselprijzen op consumenten en boeren centraal. Verder is er onder meer een debat over mogelijke oplossingen, een interview met minister Verburg en ook komen praktijkverhalen van een Afrikaanse boerin en een Afrikaanse journaliste aan bod. Rond 18.00 uur wordt er een Wereldmaaltijd geserveerd. Een jongerenpanel en het publiek houden de sprekers scherp met hun vragen en meningen. De bijeenkomst wordt gehouden in Ottone en duurt van 16.00 uur tot 20.00 uur. Deelname kost 10,00 euro. Kijk voor meer informatie op www.wereldvoedseldag.nl.
Arnhem
Milieudefensie Arnhem en de kookgroep in de wijk St. Marten bereiden een Wereldmaaltijd. Een wereldmaaltijd is een voedzame maaltijd waarin per persoon niet meer ingrediënten worden gebruikt dan beschikbaar zouden zijn bij een eerlijke wereldvoedselverdeling. Bij deze maaltijden wordt geen vis of vlees gebruikt. De ingrediënten zijn het liefst van biologische herkomst en afkomstig uit eigen regio of de eerlijke wereldhandel. De wereldmaaltijd is in de pastorie in de Van Slichtenhorstraat 34. Kijk voor meer informatie op : http://www.groenlinksarnhem.nl/index.php
Dedemsvaart
Bij de huidige wereldvoedselproduktie zou elke burger deze hoeveelheid elke dag kunnen eten foto:CC |
Ook in Dedemsvaart is het mogelijk om een wereldmaaltijd te krijgen.
Het is de bedoeling dat iedereen tijdens een Wereldmaaltijd kan ervaren dat de aarde genoeg voedsel voortbrengt voor iedereen. En dat men beseft dat honger in de wereld geen gevolg is van gebrek, maar van ongelijke verdeling. De Wereldmaaltijd begint om 18.00 uur en is in Langewijk 77. Deelnameprijs naar draagkracht. Voor meer informatie kun je bellen naar 0523-684092, of mailen naar eef@diteweg.nl. Web: www.groenlinks-noo.nl.
Amsterdam
Onder de noemer 'Voedsel tot elke prijs' presenteert Wereldwinkel VU een Wereldmaaltijd. Vanaf 18.00 uur kun je voor 4,50 euro terecht in de Van Eeghenstraat 90. Je dient je vooraf aan te melden bij Ve90. Voor meer informatie kun je bellen naar 020-5985080 of een mail sturen naar: pastoraat@dienst.vu.nl. website www.ve90.nl.
Wereldmaaltijden
Uiteraard worden er in nog veel meer plekken wereldmaaltijden geserveerd. Onder meer in: Den Haag, Twente, Amsterdam, Dordrecht, Den Bosch, Breda, Tilburg, Oss, Cuijk, Roosendaal, Bergen op Zoom.
Utrecht
Naar aanleiding van Wereldvoedseldag gaat Basta in De Kargadoor, Oudegracht 36 om 20.00 uur de film We Feed the World vertonen. Deze film geeft weer wat er met ons voedsel gebeurt voordat het in de schappen van de supermarkt terechtkomt. De film laat onder meer zien dat in Wenen elke dag evenveel vers brood wordt weggegooid als dat er in de tweede stad van het land wordt geconsumeerd. En Brazilië offert duizenden hectares regenwoud op om soja te verbouwen, niet voor de honger lijdende bevolking, maar voor Europese pluimveehouders die er vleeskuikens mee vetmesten. Voor meer informatie kun je kijken op http://www.bastadebat.nl/Wefeedtheworld.htm.
foto: Stichting Heifer |
Live Eet
Op 16 oktober roept Stichting Heifer Nederland heel Nederland op om een maaltijd te organiseren voor je vrienden, familie, buren of kennissen en hen daarvoor een bijdrage te vragen voor stichting Heifer. Deze stichting wil er voor zorgen dat arme gezinnen in Afrika ook kunnen eten door hen een training en vee te schenken. Kijk op de site van www.heifer.nl voor meer informatie en recepten voor lekkere wereldmaaltijden.