De Sundarban eilanden zijn
De Sundarbaneilanden. Foto: Nasa |
honderden kleine eilandjes in de delta van de Gangesrivier op de grens met Bangladesh. De regio is een bijzonder ecosysteem dat op de werelderfgoedlijst van Unesco staat. Door klimaatverandering is in de afgelopen veertig jaar echter 28 procent van het land onder water komen te staan. Doordat de zeespiegel stijgt verdwijnt niet alleen land maar ook de mangrove waar kraaben, vis en krokodillen, de voornaamste prooi van de tijgers, huizen. Noodgedwongen gaan de tijgers op zoek naar een alternatieve prooi; vee en soms zelfs mensen.
In de regio Netidhopani zijn volgens de World Conservation Union in de afgelopen zes maanden zeven vissers door tijgers gedood. De oorzaak ligt ook gedeeltelijk bij de vissers zelf. De dorpelingen mogen officieel niet in de gedeeltes die tot tijgerreservaat zijn uitgeroepen maar trekken zich niet altijd iets van dat verbod aan. Zeker de stropers niet.
Stropers
Gespot! Foto: Babakoto |
Behalve dat het voor tijgers steeds moeilijker wordt om hun kostje bij elkaar te scharrelen, neemt hun aantal ook af door stropers. Ook hier speelt de stijging van de zeespiegel hen parten. Doordat het zoute water hoger staat, verliezen de planten in de mangrove hun kleur en worden de takken kaler. Hierdoor valt de tijger met zijn felle kleur makkelijker te spotten door stropers.
In de jaren zestig telden de Sundarbans nog 500 tijgers, inmiddels zijn dat er ongeveer 250. Een eeuw geleden liepen er in heel India nog 40.000 tijgers rond. Tegenwoordig staat de teller op ongeveer 1.400.