Hoewel 2008 minder natuurrampen telde dan 2007 was de impact van de rampen het afgelopen jaar heviger dan het jaar daarvoor. Cycloon Nargis die Birma in mei teisterde, was de meest verwoestende natuurramp van 2008. Volgens officiële cijfers kwamen naar schatting 85.000 mensen om, 54.000 mensen zijn nog steeds vermist. Bij de aardbeving in de Chinese provincie Sechuan lieten 70.000 mensen het leven, 18.000 zijn nog vermist en vijf miljoen raakten dakloos. Totale kosten: 85 miljard dollar. China is in 2008 extra hard getroffen want de kou die het noorden begin 2008 in de ban hield, legde de infrastructuur in 18 provincies plat en zorgde voor een economische schade van 21 miljard dollar. Orkanen Ike en Gustav leverden een kostenpost op van respectievelijk 30 en 10 miljard dollar.
De totale schade van al het natuurgeweld bedraagt ongeveer 200 miljard dollar, de helft meer dan vorig jaar. Dat maakt 2008 een van de meest kostbare jaren ooit. Alleen 2005 (o.a. Katrina) en 1995 (o.a. aardbeving in het Japanse Kobe) telden hogere schadeposten.
Klimaatverandering
Munich Re wijst klimaatverandering aan als de belangrijkste boosdoener van de groeiende kosten. “Klimaatverandering zorgt zeer waarschijnlijk voor weersextremen en een toename in natuurrampen,” aldus Munich Re topman Torsten Jeworrek. “Omdat in kwetsbare gebieden, zoals kuststreken, waardevolle goederen zich meer en meer concentreren, worden de verliezen steeds groter.”
De verzekeraar pleit dan ook voor betere internationale afspraken om klimaatverandering tegen te gaan. Jeworrek: “De komende klimaatconferentie in Kopenhagen moet de route vastleggen waarmee de uitstoot van broeikasgassen in 2050 gehalveerd kan worden. Als we te lang wachten dan zullen toekomstige generaties de prijs moeten betalen.”
Bron: Munich Re |