Kunstboom of een echte?
Want een echte boom heeft voordat hij in je huiskamer een lekkere dennennaaldengeur staat af te geven, ook al de nodige energie verbruikt. Een kerstboom in de groei heeft onder meer kunstmest en bestrijdingsmiddelen nodig en is pas na zes jaar groot genoeg om je woonkamer op te fleuren. Hoewel sommige mensen nog een dappere poging ondernemen om hun boom met kluit in de tuin te poten, overleven die bomen het vaak niet. De meeste bomen worden dan ook maar een keer gebruikt.
Als je dan toch een echte boom neemt, kies dan voor een zogenaamde statiegeldboom,” adviseert Hans van Dijk van Milieu Centraal. “Deze bomen huur je voor de feestdagen en in januari breng je hem weer terug naar het uitgiftepunt die de boom weer voor een jaar de grond in zet. Let er wel op dat je de boom genoeg water geeft, dan is de kans groter dat hij het verblijf binnenshuis heelhuids doorstaat.” Er kan overigens ook een nadeel aan deze ‘adoptiebomen’ zitten. “Er zijn nog maar vier uitgiftepunten, dus als je in Groningen woont en je moet helemaal naar Utrecht rijden om je boom te brengen en te halen, dan is dat niet echt milieuvriendelijk meer.”
Meer info bij: www.adopteereenkerstboom.nl, www.duurzaameindhoven.nl
Licht in de duisternis
Dit is goed voor bijna 450 kg CO2: evenveel uitstoot als vier jaar lang de wasmachine laten draaien in een gemiddeld huishouden. Kies je echter voor zuinige ledlampjes en laat je die beperkt branden dan ben je ongeveer 17 euro kwijt. Dat is 47 kilo CO2, wat gelijk staat aan een halfjaartje de wasmachine gebruiken.
Groen koken
Het meeste energieverbruik, 85 procent, gaat zitten in het verbouwen van veevoer, het transport daarvan, het houden van de dieren en het veetransport. Door een paar keer per week vlees te laten staan en vegetarisch te eten bespaar je dus energie. Als je met kerst dan toch graag een lekker stuk vlees wilt serveren dan maakt het verschil of je voor rundvlees, varkensvlees of gevogelte kiest. Rundvlees is het meest belastend, gevogelte het minst.
Hou verder bij de keuze van je groente rekening met het seizoen. De ‘seizoensgroenten’ zijn meestal in de buurt verbouwd en dat scheelt weer de nodige air miles. Op dit moment zijn bijvoorbeeld winterwortelen, bietjes en bleekselderij in het seizoen.
Een andere maar erg belangrijke regel voor klimaatvriendelijke lekkerbekken, is: koop op maat. “Jaarlijks gooien we in Nederland per persoon 55 kilo eetbaar voedsel weg,” weet Hans van Dijk van Milieu Centraal. “Afgezien van dat dat zonde is, gooi je zo ook een hoop energie weg. Dus hou met boodschappen doen rekening met de juiste hoeveelheden en mocht je iets overhouden, vries het dan in en eet het later op.”
Kerstkoffie
“Maar als je met een koffiepadapparaat een hele pot koffie zet dan kost dat 2,5 keer zoveel energie als met een ouderwets koffiezetapparaat. Zet daarmee niet teveel koffie en doe de koffie als het apparaat klaar is in een thermoskan want het warmhoudplaatje verbruikt ook veel energie.” De zogenaamde pads zijn milieuvriendelijker dan aluminiumcupjes. Eenderde van het aluminium kan gerecycled worden, tweederde belandt op de afvalhoop.
Kerstcadeaus
De consoles verbruiken vooral veel stroom omdat ze vaak aan blijven staan als ze niet gebruikt worden. De onderzoekers berekenden dat het energieverbruik van de gameconsoles in slaapstand oploopt tot één miljard dollar aan elektriciteit per jaar. Dus ben je uitgespeeld met je kerstcadeau zet hem dan uit.
Wintersporten?
“Als je met vakantie gaat, ga dan liever een keer lang, dan drie of vier keer per jaar,” adviseert van Dijk. “En kijk of er dichtbij huis geen alternatieven zijn.” Wat vervoer betreft wint de touringcar het als het gaat om de minste hoeveelheid energie per persoon per kilometer. Op de tweede plaats komt de trein, de auto volgt daarna en het vliegtuig is het meest milieuonvriendelijk.