Op het Afrikaanse eiland van de International Community Fair staan twintig stands waar ondernemers uit Afrika en Nederland zich kunnen presenteren. “Maar er zullen ook stands zijn van ambassades van Afrikaanse landen en organisaties die ondernemen in Afrika willen bevorderen”, weet Debritu Lusteau, een van de initiatiefnemers van de beurs.
Internationale Dag
Wie altijd al een kijkje had willen nemen in het Vredespaleis, het Joegoslavië Tribunaal (ICTY) en de Organisatie voor de bestrijding van chemische wapens, kan zich zondag uitleven. De gemeente Den Haag zet zondag namelijk het internationale karakter van de Hofstad in het zonnetje waarbij deze en andere internationale organisaties hun deuren openstellen voor het publiek. Organisaties die geen open dag in hun kantoor houden waaronder het Sierra Leone en Libanon Tribunaal, presenteren zich in het Haagse stadhuis. Tegelijkertijd wordt in het stadhuis ook de jaarlijkse International Community Fair georganiseerd met daarin dit jaar voor het eerst dus een Afrikaans eiland. |
“Deze beurs is een goede manier om zowel Nederlandse ondernemers als Afrikanen in de diaspora die overwegen om een bedrijfje in hun moederland op te zetten, uit te leggen welke mogelijkheden er in Afrika zijn”, legt Lusteau uit. Zelf heeft zij nog niet zo lang geleden Meleya opgericht, een stichting die samen met Nederlandse studenten fair trade koffie uit Ethiopië aan de man brengt in Nederland. “Voor startende ondernemers is het belangrijk om een netwerk te hebben”, weet zij. “Een beurs als deze kan helpen bij de opbouw daarvan.”
Creatief zijn
Peter Coelewij die namens IntEnt een stichting die migranten die in hun moederland een bedrijf willen beginnen adviseert en begeleidt, is blij met de beurs. “Helaas zijn veel Nederlandse ondernemers nog huiverig als het gaat om investeren in Afrika. Natuurlijk is het niet hetzelfde als ondernemen in Nederland. Voor je in Angola een importvergunning hebt, ben je bijvoorbeeld wel een paar maanden verder. Maar wees creatief en zoek een partner die die vergunning al heeft. Het algemene beeld dat je absoluut geen zaken in Afrika kunt doen, klopt namelijk echt niet.”
Ballonvaart in Ethiopië
Afrikaanse migranten die in hun moederland een eigen bedrijfje beginnen, bevestigen volgens hem dat je in Afrika prima zaken kunt doen. “Je merkt dat zij minder koudwatervrees hebben en de mogelijkheden die er zijn zien. Zo heeft een van onze cliënten onlangs in Ghana met de kennis die hij hier heeft opgedaan een succesvol garagebedrijf opgezet. Zo succesvol dat hij tweede in een ondernemerswedstrijd is geworden.” Behalve in bloemen, IT, grondstoffen, energie en mineralen valt er volgens Coelewij ook in toerisme in Afrika veel te verdienen. “En niet alleen in Zuid-Afrika. Een van onze cliënten heeft laatst zelfs een bedrijfje voor ballonvaarten in Afrika opgezet.”
Lusteau heeft hoge verwachtingen van de vuurdoop van de Afrikaanse beurs. “Op de International Community Fair komen jaarlijks meer dan 2000 mensen af, dus dat is gunstig voor ons. Dit jaar zal het bezoekersaantal vanwege de internationale dag die de gemeente organiseert, waarschijnlijk nog groter zijn. We mogen een tas verloten van de bekende Somalische handtassenontwerper Omar Munie dus wie weet trekt dat ook nog wat mensen over de streep om te komen.”