Achtergrond

Klimaatwetenschappers: Het is nu of nooit

Dit artikel krijg je cadeau van OneWorld. Word abonnee

 

Tijdens het wetenschappelijk congres in Kopenhagen afgelopen weekeinde voerde pessimisme de boventoon. Zo blijkt de wereldwijde uitstoot erger te zijn dan in de scenario’s van het klimaatbureau van de Verenigde Naties was voorspeld, mogelijk zelfs erger. Ook voorzien de wetenschappers een temperatuurstijging van meer dan 2 graden. Deze 2 graden, kunnen deze eeuw voor grootschalige ontwrichting zorgen. Zo dreigen de Maldiven kopje onder te gaan bij een stijging van de zeespiegel.
 

Meer dan 2500 klimaatwetenschappers en economen waren vorige week bijeen ter voorbereiding van de klimaattop die in december eveneens in Kopenhagen wordt georganiseerd.  Dan wordt onderhandeld over een opvolger van het klimaatverdrag van Kyoto.

De onderzoekers waarschuwen dat niks doen geen optie is. Er moeten op wereldniveau maatregelen worden getroffen, zowel op de korte als op de lange termijn. Anders bestaat het risico dat trends als temperatuurstijging, zeespiegelstijging, verzuring van de oceanen zullen versnellen, met abrupte en onherstelbare schade tot gevolg. Volgens de wetenschappers zijn vooral arme landen kwetsbaar voor de gevolgen van klimaatverandering. Een transformatie naar een koolstofarme economie is dus een absolute must, aldus de klimaatkenners.
 

‘Nood aan de man’
De conclusie van wetenschappers is luid en duidelijk – de nood is aan de man, zegt Donald Pols, hoofd klimaat van het Wereld Natuur Fonds.”Als de wolf voor de deur staat, is er geen sprake van kunnen maar van moeten. De ernst van de situatie is de harde realiteit en moet verholpen worden. Uit het wetenschappelijke congres blijkt ook dat de technologische en financiële middelen er zijn. Met twee procent

klimaatconferentie protest
Klimaatprotest Foto: CC

van het bruto nationaal product zijn we er al. Toch zie ik de klimaattop in december niet hoopvol tegemoet.

Ervaring leert dat politici het nationale belang toch steeds als hoogste prioriteit stellen. Dat zie je ook bij de onderhandelingen van het Europese energiepakket. Het hele idee van ‘wachten op de politici’ staat me niet aan. Het besef dat politiek volgt en niet leidt, moet er komen bij bewoners van deze wereld. Alleen door druk op de wereldpolitiek te beoefenen komen we tot verbeteringen. Dat duizenden internationale wetenschappers nu een pessimistisch geluid laten horen is een gigantische stap in de goede richting!”

 

 

The Age of Stupid

Niet geheel toevallig viel de première van docudrama The Age of Stupid afgelopen zondag, samen met het wetenschappelijke congres in Kopenhagen. Deze negentig minuten durende documentaire gaat over het veranderend klimaat op onze aarde in 2055. Een tijd waarin de wereld verwoest is door verwarming van de aarde. De film is afgelopen zondag gelanceerd in Engeland in samenwerking met OneClimate, een initiatief van OneWorld UK. De centrale vraag in de film is – Waarom hebben we de klimaatverandering geen halt toegeroepen toen we de kans hadden? In de film worden zes personen gevolgd van wie het leven rigoureuze gevolgen kent door de klimaatveranderingen.

 Naast de docu-drama is een campagne opgestart Not Stupid. Het doel van de campagne is mensen bewustmaken van de dreigende klimaatveranderingen, maar ook druk te zetten op politici die in december tijdens de klimaattop in Kopenhagen de beslissingen nemen. Op de website spreekt de president van de Maldiven, Mohamed Nasheed, over de serieuze dreiging voor deze eilandengroep. Hij benadrukt dat samenwerking noodzakelijk is om de veranderingen in het klimaat tegen te gaan. De Maldiven zijn de laagst liggende eilanden op de wereld. “Als de zeespiegel nog twee meter stijgt, dan zullen delen van de Maldiven onder water komen te staan”, waarschuwt Nasheed.

 

 

Ligt de bal voor het te lijf gaan van klimaatverandering bij politici of bij consumenten? Discussieer mee in ons forum!
 

 

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust met OneWorld en draag bij aan een rechtvaardige wereld.

Dat kan al vanaf 6 euro per maand

Ontvang onze beste verhalen in je mailbox

Volg ons