Radio Darfur doorbreekt stilte

Dit artikel krijg je cadeau van OneWorld. Word abonnee

In Darfur zijn zo`n 2,5 miljoen mensen op de vlucht voor een humanitaire crisis die nu al bijna zes jaar duurt. Via diverse media word je in Nederland op de hoogte gehouden van de gebeurtenissen in het Afrikaanse land. Maar wie houdt de Darfuri op de hoogte van de situatie in Darfur? Dat doet Radio Darfur, sinds vijf maanden in de lucht, vanuit Hilversum. Een netwerk van Soedanese correspondenten voorziet het radiostation van relevante informatie vanuit het hart van de regio. "Wij willen de mensen in Darfur een stem geven".

Informatie en inzicht
"In Darfur en de vluchtelingenkampen in Tjaad weten mensen niet waar hun familie is, wat de politieke ontwikkelingen zijn, hoe de hulpverlening verloopt of hoe het vredesproces ervoor staat",vertelt Leon Willems, netwerkmanager van Radio Darfur. "Zonder informatie word de wereld erg klein en is ‘de ander’ vaak fout. Als we willen dat er een duurzaam einde komt aan het conflict moet er een door de bevolking gedragen oplossing komen. Wij hopen daaraan bij te dragen door informatie en inzicht in het conflict te geven".

 

darfur2
Darfur foto:PressNow


Daarom zendt Radio Darfur sinds december onafhankelijk nieuws en relevante informatie via de korte golf naar stedelingen, mensen in dorpen, herders en vluchtelingen.
Om zo veel mogelijk mensen te bereiken, wordt er in vijf talen uitgezonden: Fur, Masalit, Zaghawa, Standaard- en Darfur Arabisch. De redacteuren in Hilversum krijgen nieuws en reportages aangeleverd door Soedanese journalisten die ter plaatse of vanuit het buitenland opereren.

Belletje uit Darfur
Wie er precies luistert naar de radioshow is moeilijk te bepalen. "Het is vrijwel onmogelijk om nu in Darfur een luisteronderzoek uit te voeren. Wel is de verkoop van radio`s in Darfur verdubbeld sinds we zijn begonnen met uitzenden", vertelt Willems. "We worden zo`n honderd keer per dag gebeld door mensen uit Darfur die reageren op de show of suggesties hebben. Dat is voor ons een teken dat de programma`s aanslaan en we hier echt mee door moeten gaan".

 

Meer weten over initiatieven die vrije media in conflictgebieden ondersteunen? Zondag 3 mei (Dag van de Persvrijheid) is er in de Balie in Amsterdam een debat over vrije media in de Hoorn van Afrika. Er worden vier korte documentaires getoond van verschillende organisaties die zich bezighouden met vrije media in Afrika. Met onder ander PressNow, Radio Darfur, Radio Negarit, Mediaction en Ghetto Radio.

Het was logischer geweest als het radiostation in Darfur in plaats van Hilversum was opgezet. Maar de regering van Soedan laat dat niet toe. "Objectieve, neutrale berichtgeving wordt door de overheid onmogelijk gemaakt. Om een zender te kunnen blokkeren, moet je op dezelfde frequentie opereren. Toen wij merkten dat de regering dat bij ons probeerde te doen, was dat ergens een compliment. Aan de andere kant bedreigde het ons werk. Gelukkig zenden we op meer dan een frequentie uit zodat iedereen ons toch gewoon kan beluisteren". Willems hoop dat het project ooit volledig in Soedanese handen komt, hoewel dat voorlopig nog toekomstmuziek is.
 

Lokale onderwerpen
Momenteel zendt Radio Darfur, een project van PressNow en Sudanese journalisten, een uur nieuws per dag uit. Onderwerpen die aan bod komen hebben vaak te maken met onveiligheid en de situatie in de vluchtelingenkampen. Maar ook een lokale staking van taxichauffeurs of persoonlijke verhalen komen aan bod. "We hadden ooit een vader in de uitzending die vertelde over de verkrachting van zijn dochter door mannen in uniform. Dat maakte heel veel reacties los", aldus Willems. "Mensen herkennen situaties en verhalen en beseffen dat ze in hetzelfde schuitje zitten".

 

radioindarfur
Radio in Darfur foto:CC

"Ik ben in heel wat vluchtelingenkampen geweest, en overal vertelden mensen mij dat ze vooral de verveling, het nietsdoen verschrikkelijk vinden. Wat dat betreft zijn vluchtelingen net mensen", voegt Willems er cynisch aan toe. Zelf werkte hij vier jaar voor de VN in Soedan. "Hulp aan Darfur bestaat uit meer dan alleen de broodnodige levensbehoeften. Belangrijk is het leefbaarder maken van het bestaan. Door onderwijs, door de mensen een stem te geven en onderdeel te laten uitmaken van de wereld."

Radio Dabanga
In Darfur staat het radiostation bekend als Radio Dabanga. Wat betekent dat? "Wij hebben gekozen om het radiostation een lokale naam te geven, dat slaat meer aan", vertelt Willems. Een Dabanga is een grote terracotta-achtige pot waarin mensen al hun kostbaarheden bewaren voor in tijden van schaarste. "Het woord wordt door alle stammen gebruikt en staat symbool voor de veerkracht van de samenleving.

"Veel Darfuri`s noemen ons radioprogramma ondertussen ‘de Dabanga-maaltijd’. Tijdens de maaltijd luisteren de mensen gezamenlijk naar de radio, een kostbaar bezit. Door te luisteren, delen mensen in elkaars leven, en komen ze te weten waarom de dingen gebeuren. Hopelijk kunnen ze daardoor ook beter de dialoog met elkaar aan gaan".

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust met OneWorld en draag bij aan een rechtvaardige wereld.

Dat kan al vanaf 6 euro per maand

Ontvang onze beste verhalen in je mailbox

Volg ons