“Hoezo voor wie geldt het Klimaatakkoord? Voor Nederland natuurlijk
Ook ik heb me door het Nederlandse Klimaatakkoord geworsteld. Het stuk is een regelrechte lijdensweg en gaat gehuld in een mistige brei van woorden waar geen doorkomen aan is. Toch kroop ik door de krochten van deze deal op zoek naar antwoord op een belangrijke vraag: voor wie geldt dit Klimaatakkoord? “Hoezo voor wie? Voor Nederland natuurlijk!”, zul je nu hardop denken.
Maar zo simpel is het niet. Het Koninkrijk der Nederlanden bestaat niet uit één land, maar uit vier landen en drie speciale gemeenten. Voorheen beter bekend als de Antillen, hebben we naast Nederland de landen Aruba, Curaçao en Sint Maarten (het Caribisch deel van het Koninkrijk) en de speciale gemeenten Bonaire, Statia en Saba binnen ons Rijk.
Je zou denken dat als er dan een Klimaatakkoord wordt opgemaakt, het voor het gehele koninkrijk geldt. Het was nota bene voormalig minister-president Mike Eman van Aruba die namens het Koninkrijk der Nederlanden het Klimaatakkoord van Parijs ondertekende op het VN-hoofdkantoor in New York.
“Alsof de rest van het koninkrijk geen last heeft van dezelfde klimaatverandering
Want ook de eilanden moeten iets doen aan het klimaat. Curaçao staat dankzij olieraffinaderij Isla in de top 3 van meest vervuilende landen ter wereld. Per inwoner stoot alleen Qatar meer CO2 uit. Alle eilanden zijn afhankelijk van dieselgeneratoren voor een stabiele stroomvoorziening. Dat alles om de airconditioning te laten draaien voor een aangenaam (binnen)klimaat. Ons gehele koninkrijk heeft een Klimaatakkoord nodig, een rijksklimaatakkoord.
“Per inwoner stoot alleen Qatar meer CO2 uit dan Curaçao
Beste minister Wiebes,
Laten we het huidige Klimaatakkoord verbreden en met het gehele Koninkrijk der Nederlanden werken aan een rijksklimaatakkoord. Nodig iedereen uit die een bijdrage kan leveren en begeleid ze in de polder die wij zo goed kennen. Het vergt visie. Over grenzen heen kijken. Dynamiek. Maar we moeten alles doen om het gezamenlijk ondertekende Klimaatakkoord van Parijs te halen. Toch?
Verder lezen?
Rechtvaardige journalistiek verdient een rechtvaardige prijs.
Maak jij OneWorld mogelijk?
Word abonnee
- Digitaal + magazine — € 8,00 / maand
- Alleen digitaal — € 6,00 / maand