Achtergrond

Google lanceert klimaatsimulator

Dit artikel krijg je cadeau van OneWorld. Word abonnee

 

De simulator moet de ingewikkelde klimaatkwestie voor iedereen visueel begrijpelijk maken. Iedere dag verschijnen er nieuwe cijfers en statistieken over klimaatverandering. Via Google Maps en Google Earth kunnen internetgebruikers nu ook daadwerkelijk zien wat die veranderingen doen, en welke oplossingen er eventueel zijn. Veranderende temperaturen, neerslag, uitstootscenario’s: met een paar klikken op de muis worden ze zichtbaar, in elke regio.

Neem bijvoorbeeld een virtuele trip naar Bangladesh. klimaatsimulator2Eenmaal ingezoomd vertelt een kleurentabel met welke temperatuur, hoeveelheid neerslag en uitstoot het land te maken heeft. Een tijdsbalkje dat handmatig verschoven kan worden, laat zien wat er met de gekleurde aarde gebeurt als de gebruiker verder in de toekomst kijkt. Hoe verder men de jaartallen voorbij scrollt, hoe donkerder de kleuren worden. Geen goed teken dus.

De gegevens zijn niet zomaar uit de lucht gegrepen: Google maakt gebruik van de klimaatgegevens van het klimaatpanel van de VN, de Intergovernmental Panel on Climate Change (IPCC). Mogelijke gevolgen voor het klimaat worden kracht bijgezet door virtuele tours, soms met medewerking van klimaatgoeroe Al Gore.

YouTube

Google houdt het niet bij de klimaatsimulator. YouTube, eigendom van Google, wordt ingezet voor een speciaal klimaatkanaal. Gebruikers kunnen hier onder het motto ‘Raise your voice’ hun eigen (video)reacties en oplossingen kwijt. Bovendien worden ze hier getrakteerd op andere klimaatvideo’s en de ins en outs rondom de klimaattop. De beste ingezonden video’s worden 15 december vertoond op de conventie en tijdens een debat met nieuwszender CNN. De beste twee winnen daarnaast een reis naar Kopenhagen.

Kijk hieronder naar een korte introductietoer van de klimaatsimulator:

 

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust met OneWorld en draag bij aan een rechtvaardige wereld.

Dat kan al vanaf 6 euro per maand

Ontvang onze beste verhalen in je mailbox

Volg ons