DJ’s moderne profeten op Sint Maarten

Dit artikel krijg je cadeau van OneWorld. Word abonnee

"De dj’s zijn de profeten van het nieuwe sacrale," vertelt antropoloog Francio Guadeloupe. "Zij verspreiden bepaalde visies op de realiteit: manieren van doen, hoe je met elkaar om hoort te gaan. Eigenlijk verklaren ze bepaalde dingen heilig. En dat zijn de christelijke moraal, calypso en kapitalisme. Die drie dingen, die gezien kunnen worden als de pijlers van de Sint Maartense samenleving, staan voor ‘goed zijn’, ‘competitief zijn’, maar vooral ook ‘plezier hebben’."

One Love

Chanting Down the New Jerusalem
Guadeloupe’s boek
‘Chanting Down the New
Jerusalem’


De drie eiland dj’s fungeren dus als een soort moderne predikanten. Elk heeft zijn eigen visies en wijze lessen. DJ Clarke bijvoorbeeld, gebruikt zijn radiostation om de gelijkheid van alle inwoners van Sint Maarten uit te dragen. Volgens hem is iedereen gelijk, omdat alle inwoners allemaal afhankelijk zijn van één ding: de toeristenindustrie. DJ Cimarron pleit voor humanisme boven kapitalisme: zijn doel is mensen te overtuigen dat ook de illegale kinderen recht hebben op goed onderwijs. En DJ Shadow verspreidt de zogenaamde One Love-ideologie, afkomstig uit de conscious reggae. Dat houdt in, dat er een algemene menselijke identiteit bestaat die boven etnische of nationale verschillen uit gaat.

De dj’s proberen, elk op hun eigen manier, de vele verschillende inwoners van Sint Maarten bij elkaar te brengen en te houden. De ideologie van eenheid en gelijkheid is typisch voor het eiland, maar ook erg bijzonder als je kijkt naar de samenstelling van de Sint Maartense bevolking. Meer dan 80 procent van de inwoners is op een andere plek geboren en later naar Sint Maarten geëmigreerd. De bevolking is dus heel divers, met nieuwkomers uit omringende Caribische eilanden, Nederland en Venezuela, maar ook uit India en Pakistan.

Overal decibellen
Dat de dj’s zo populair zijn op het eiland, heeft volgens Franco Guadeloupe verschillende redenen. Zo is het voor media als tv en krant moeilijk op een klein eiland het hoofd boven water te houden. TV-zenders moeten concurreren met zenders van de nabij gelegen Verenigde Staten. En de kranten verliezen overal ter wereld lezers, ook op Sint Maarten. Gratis alternatieven zoals Sp!ts en Metro in Nederland, hebben te weinig afzetmarkt op het eiland.
Map Sint Maarten 2
Naast de praktische beperkingen kent Sint Maarten ook een ander ‘regime’ dan Nederland, aldus de onderzoeker. "Op Sint Maarten gaat geluid door alle regionen, er zijn overal decibellen. Het eiland is een soort sonic bubble. In Nederland zijn er allerlei regels en beperkingen voor geluiden."
Dat verschil heeft ook te maken met de geschiedenis. "Het anti-establishment in het Caribisch gebied werd altijd voornamelijk geleid door muzikanten. In Nederland waren dit veelal schrijvers. Maar op Sint Maarten, en ook in de rest van het Caribisch gebied, wordt kennis en nieuws van mond op mond doorgegeven. Het enige dat mensen lezen, is de Bijbel," lacht Guadeloupe. Radio past dus veel beter binnen de Caribische manier van kennis verspreiden.

Open systeem
"DJ’s brengen van oudsher het nieuws aan de man en hebben een heldenstatus. Ze maken nieuws samen met de luisteraars, via de radio. Je belt gewoon op en geeft je mening. In dat opzicht is de nieuwsvoorziening opener dan in Nederland, waar nieuws min of meer ‘klaar’ is als het in de krant komt. Wanneer je wilt reageren, kun je een reactie insturen, die dan weer langs een editor moet. Op Sint Maarten is het nieuws altijd in beweging: je kunt constant inbellen bij het radioprogramma en je mening geven."

Bekijk hier de clip van het nummer ‘Nah Missing Me’ van Calypso-artiesten Krosfyah:

Calypso is een afro-Caribische muziekstijl, die zijn oorsprong vond in Trinidad en Tobago. Meer dan honderd jaar geleden ontwikkelde de stijl, waarvan men denkt dat hij afkomstig is van de Franse troubadours, zich in een manier om nieuws te verspreiden. Men beschouwde de songteksten als de meest betrouwbare nieuwsbron. Zogenaamde Calypsonians verlegden de grenzen voor vrijheid van meningsuiting. Door de jaren heen werd Calypso steeds populairder en ontstonden er verschillende substijlen, waaronder soca.

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust met OneWorld en draag bij aan een rechtvaardige wereld.

Dat kan al vanaf 6 euro per maand

Ontvang onze beste verhalen in je mailbox

Volg ons