Achtergrond

Oogsten in Mali gered door ‘kunstregen’

Dit artikel krijg je cadeau van OneWorld. Word abonnee

De methode wordt over de hele wereld al ruim vijftig jaar gebruikt, meestal met zilverjodide of droogijs. De afgelopen drie jaar hebben meteorologen uit Mali wolken boven de droogste gebieden van het land getraceerd en die besproeid. De gefabriceerde sneeuw smelt in de lucht en zorgt voor regen. Mamadou Adama Diallo, de coördinator van het regenproject, vertelt dat de overheid van Mali al lang op zoek was naar een methode om regen te maken. Door de klimaatverandering is de regenval minder voorspelbaar geworden waardoor het voor boeren lastiger is geworden hun gewassen te produceren.

Door enorme hoeveelheden droogijs, zout of kristallen zilverjodide aan wolken toe te voegen kan het opeens gaan regenen. De kleine waterdruppeltjes, waaruit een wolk bestaat zetten zich af op de kristallen en komen dan als neerslag omlaag.

Door de wolken versneld te laten uitregenen, kan het ook tijdelijk droog blijven op plaatsen waar de wolken heen drijven. Bij de Olympische Spelen van 2008 in Peking is deze techniek toegepast om het evenement niet in het water te doen vallen.

Ondervoeding
De gemiddelde jaarlijks regenval in het land is met 20 procent afgenomen sinds 1970. De centraal gelegen regio’s Segou, Mopti en Koulikoro ondervinden hier de meeste problemen van. Tenminste 13 procent van de kinderen onder de vijf jaar in deze gebieden lijdt aan ondervoeding volgens een overheidsstudie uit 2006. "Onze grootste rivieren zijn voor de helft opgedroogd, grondwater reserves krimpen, en de droogte houdt steeds langer aan", zegt Sidi Konate van het ministerie van Milieu van Mali. " Het begin en het eind van het regenseizoen is minder voorspelbaar. De delta van de Niger-rivier neemt jaarlijks af met drieduizend miljoen kubieke meters water. Omliggende gebieden kampen hierdoor met verwoestijning.

Ondersteund door Amerikaanse organisaties heeft de Malinese overheid sinds 2007 al 332 regenvluchten uitgevoerd. Dat kostte het land 25 miljoen euro. De overheid verwacht nu de meeste opstartkosten zijn gemaakt, dat in het vervolg de vluchten minder duur zullen uitvallen. Critici maken zich zorgen dat de chemicaliën slecht zijn voor het land. Maar de regenmakers zeggen alleen keukenzout te gebruiken. Projectcoördinator Diallo: "De afgelopen twee oogsten hebben geen negatieve gevolgen van de kunstmatige regen ondervonden. Op plaatsen waar de methode is toegepast, bleken de oogstseizoenen langer te duren en viel er jaarlijks 18 procent meer regen. Boeren konden hierdoor hun gewassen eerder planten en ook langer laten doorgroeien."

Droom uitgekomen
De kunstmatige regen leidde tot 50 procent hogere opbrengsten van onder meer pinda’s, katoen, en gierst. De minister van Landbouw van Mali Agatham Ag Alhasssane zegt hierover: "Onze droom om regen te maken is hiermee uitgekomen. Mensen worden helemaal blij van het weerbericht". Maar niet iedereen is ervan overtuigd dat de regen te danken is aan de inspanningen van de ingenieurs. Bamoussa Diarra, van 77 jaar die zijn leven lang in Segou al gewassen verbouwt:" Mijn hele leven heb ik nog nooit zulke grote onzin gehoord. Regen wordt door god gemaakt, niet door de mens."

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust met OneWorld en draag bij aan een rechtvaardige wereld.

Dat kan al vanaf 6 euro per maand

Ontvang onze beste verhalen in je mailbox

Volg ons