De vertegenwoordigers van de first nations, zoals zij zelf liever genoemd worden, komen uit de Canadese provincie Alberta en hebben allemaal te maken met de oliewinning, legt Evert Hassink van Milieudefensie uit. “Zij wonen op een gebied van 100 bij 100 kilometer. Hoewel ze traditioneel vrij geïsoleerd leven, zoeken zij elkaar nu op om zich samen in te zetten. De ene stam wordt als het ware omsingeld door installaties. De andere stam heeft last van een vervuilde rivier.”
Twee leden van de Ahousaht First Nation, door Ian Gill, voor Ecotrust |
Klimaat
De Canadezen willen dat er geen nieuwe teerzandprojecten komen, zodat de effecten voor het milieu en hun leefbaarheid duidelijk in kaart gebracht kunnen worden. Een rapport van Friends of the Earth laat zien dat het exploiteren sterk vervuilend is. De milieuorganisatie stelt dat de winning het klimaat en de ontwikkelingsdoelstellingen van Europa bedreigt.
Aandeelhouders
George Poitras, vertegenwoordiger van de Mikisew Cree First Nation is redelijk te spreken over de aandeelhoudersvergadering. “Ons belangrijkste doel was om bewustwording te creëren bij de aandeelhouders. Het is voor het eerst dat zij zelf van inwoners te horen krijgen over de problemen.” Poitras heeft de raad van bestuur van Shell uitgenodigd om te komen kijken bij zijn gemeenschap. “Als ze langskomen, kunnen zij zelf zien welke problemen wij allemaal ervaren.” Volgens Hassink ging Shell hier niet op in. “Ze zeiden dat ze er al vaker waren geweest, maar zagen duidelijk geen reden om daar nu iets te doen.”
Resolutie
Er werd tijdens de aandeelhoudersvergadering een resolutie ingediend, waarin Shell werd opgeroepen om het exploiteren van teerzanden te heroverwegen. Shell zegt al strikte economische en milieugerelateerde eisen te stellen, en adviseerde de aandeelhouders om tegen de resolutie te stemmen. Dit advies werd door ruim 94 procent van de aandeelhouders opgevolgd.
Teerzanden zijn afzettingen van zand, klei, water en bitumen. Milieuorganisaties vinden het onwenselijk om energie te winnen uit deze teerzanden omdat de bitumen met grote hoeveelheden stoom gesmolten moeten worden tot vloeibare olie en is dus erg energie-intensief. Het gebied waar de olie in teerzand zit, het Canadese Alberta, strekt zich uit over 140.000 vierkante kilometer, ongeveer vier keer Nederland. |
Verschillende vergaderingen
De inheemse Canadezen proberen op zoveel mogelijk plekken succes te bereiken. Eerder waren zij al aanwezig bij de aandeelhoudersvergadering van BP. Poitras vliegt vandaag naar Noorwegen om daar een lezing te geven, om vervolgens vrijdag weer aanwezig te zijn bij een aandeelhoudersvergadering van Total in Parijs. “Ik heb een erg druk programma. Ik zal blij zijn als ik weer thuis ben, na dit alles.”
Foto boven: protest tegen exploitatie van teerzanden in Canada (cc)