Een klimaatlabel, waaraan je kunt zien hoeveel CO2 er is uitgestoten om jouw kropje sla te telen, te transporteren en te koelen. Handig! Kun je in de winkel behalve de prijs, ook de klimaatimpact van je eten laten meewegen in je keuze. Maar zo eenvoudig is dat niet. In 2008 concludeerden onderzoekers dat het vooralsnog niet haalbaar is om op grote schaal de milieubelasting van individuele producten te bepalen. [pdf]
Klimaatweegschaal
Wouter Rosekrans van het Voedingscentrum weet dat klimaatimpact ook te maken heeft met de seizoensinvloed. Koop je aardbeien in de winter of de zomer, en uit een Nederlandse kas of uit Spanje? Ook of je met de deksel op de pan kookt of niet, hoeveel je kookt, met welk vervoersmiddel je boodschappen doet, het maakt allemaal uit.
Het Voedingscentrum heeft daarom vorig jaar de klimaatweegschaal in het leven geroepen. Door in te voeren welke producten je gebruikt, hoe je deze bewaart, of je ze kookt of bakt, berekent deze weegschaal de klimaatimpact van je maaltijd. [video]
“Wij hebben bewust voor de manier van de klimaatweegschaal gekozen. De klimaatimpact heeft namelijk te maken met een heleboel verschillende factoren. Het product is daar maar een van. Mensen denken soms: het zit ‘m in het vlees, maar in feite is het veel genuanceerder”, aldus Rosekrans.
Bijsluiter
Met biologische sperzieboontjes uit Egypte bewijs je het klimaat geen dienst. Als je over het over duurzaamheid hebt, moet je naar meerdere factoren kijken. Rosekrans “Het heeft ook geen zin om enkel te kijken naar klimaat, als je niet weet wat het product betekent voor dierenwelzijn.” Want zo kan ook een streven de energieverslindende ‘voedselkilometers’ te beperken, Afrikaanse fruittelers benadelen. Maar wie biologische groenten van het seizoen koopt, en er een lekker fairtrade wijntje bij drinkt, zit waarschijnlijk best goed.
Foto boven (cc), foto rechts (cc)
Wat voor invloed heeft voeding precies op het milieu? Een schematische weergave van de impact met betrekking tot de verschillende factoren. Bron: Voedingscentrum.