Cryomeren wordt in de volksmond ook wel vriesdrogen genoemd. De temperatuur van het lichaam moet eerst tot -18 graden Celsius gebracht worden. Vervolgens wordt het ondergedompeld in vloeibare stikstof, waarna het lichaam breekbaar wordt en uiteindelijk met trillingen wordt verwerkt tot poeder. Yarden ziet dit wel zitten.
Compost
De onderneming werkte voor deze methode samen met uitvindster Susanne Wiigh-Mäsak. De Zweedse biologe prees haar methode aan als een milieuvriendelijke manier van lijkbezorging. Volgens haar wordt er maar weinig energie bij verbruikt en komen er geen schadelijk stoffen vrij, zoals bij cremeren wel het geval is. Van de poeder die overblijft kan je compost maken. Ofwel, je lichaam als voeding voor nieuw leven. Het bedrijf van Wiigh-Mäsak, Promessa Organic AB heeft inmiddels al een gebouw geopend waar het vriesdrogen kan plaatsvinden, maar de eerste cryomatie laat nog op zich wachten.
Foto (cc) John Martine |
Niet milieuvriendelijker
Hoogleraar Han Remmerswaal van de TU Delft heeft in 2005 onderzoek gedaan naar de milieuaspecten van uitvaarten. In zijn analyse liet hij weinig heel van de Zweedse bewering. Volgens hem kan vriesdrogen nooit energiezuinig zijn. Een lijk hangt eerst een week in een vriescel, vervolgens verpulver je het ultrasoon in een bad van vloeibare stikstof van -196 graden Celsius. Bij elkaar kost dat met 2640 megajoule meer dan twee keer zoveel energie als cremeren en ruim twintig keer zoveel als begraven. De methode is wel schoner maar absoluut niet milieuvriendelijker.
Resomeren, vergelijkbaar met cremeren, heeft volgens kenners meer kans van slagen. Het lichaam wordt niet door vuur, maar door een reactie van water en alkali opgelost. In de VS wordt deze techniek vooralsnog alleen op dieren toegepast. In Canada wordt binnenkort de eerste mens geresomeerd. Uitvaartbranche Monuta onderzoekt de mogelijkheden om het in Nederland voor elkaar te krijgen.
Monuta en Yarden, die zich willen onderscheiden met unieke uitvaarten kunnen zich voorlopig alleen met onderzoek bezighouden. Om over te kunnen gaan op nieuwe technieken moet namelijk eerst de wet op lijkbezorging gewijzigd worden.
Foto boven: (cc) Mark Hillary