Britse premier oogst lof voor plannen ontwikkelingshulp

Dit artikel krijg je cadeau van OneWorld. Word abonnee

Nederland geeft rond de 0,8 procent van het nationaal inkomen uit aan ontwikkelingshulp en behoort daarmee tot de koplopers van Europa. De VVD ziet dit het liefst gehalveerd worden. Het EU-gemiddelde is 0,44 procent, de Britten zitten daar met 0,28 procent zelfs ruim onder. Dat ontwikkelingshulp gespaard wordt bij de bezuinigingen is dus niet vreemd, er kan weinig meer van af. "We weten al jaren dat Groot-Brittannië onder de Europese norm zit", zegt woordvoerster Jen Corlew van Oxfam Great Britain. "Dat is jammer, maar Oxfam doet met de middelen die ze hebben nog ontzettend veel." De tevredenheid over Cameron overheerst bij de ontwikkelingsorganisatie. "Buitenlandse hulp, klimaatverandering, het staat allemaal in zijn agenda."

Oxfam Aid Africa 250-167
Rwanda (cc)

Kritisch rapport
Van een contrast tussen de benadering van ontwikkelingshulp door de Britse Conservatieven en de VVD is volgens Boekestijn geen sprake. Hij heeft zich altijd verzet tegen de stelling dat een hoger budget voor ontwikkelingssamenwerking bijdraagt aan armoedebestrijding. Tegenwoordig is hij publicist en columnist. "Ontwikkelingshulp kan de ontwikkeling van een land juist belemmeren. Dat weet de Britse premier ook. David Cameron wil het Britse beleid voor ontwikkelingshulp net als de VVD hervormen."

Een van die hervormingen is de transparantie van ngo’s. Volgens Boekestijn heeft Cameron nieuwe inzichten gekregen door het rapport Fake Aid van de Britse lobbygroep International Policy Network dat vorig jaar verscheen. "Het rapport geeft een onthutsend beeld van hoe de ngo’s in Groot-Brittannië werken. Er is geen transparantie, ze krijgen miljarden van de overheid maar besteden dat vooral aan hun eigen propaganda."

Jen Corlew heeft met een cynische glimlach kennis genomen van dat rapport, vertelt ze aan de telefoon. "We zijn zo transparant mogelijk, altijd al geweest. We zouden ‘marketing machines’ zijn, dat is echt onzin." Camerons hervormingen gaan voor zover ze weet niet ten koste van de ngo’s. "De premier is zich bewust van het goede werk dat we verrichten. Hij weet wat we doen in ontwikkelingslanden en hij weet dat we niets met dubieuze regimes ophebben. Ons budget blijft in ieder geval hetzelfde. Of het IPN dat nou leuk vindt of niet."

Foto boven: de Britse premier David Cameron (cc) Prime Minister’s Office

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust met OneWorld en draag bij aan een rechtvaardige wereld.

Dat kan al vanaf 6 euro per maand

Ontvang onze beste verhalen in je mailbox

Volg ons