Multicompany-cao
Samen met de Vietnamese partnervakbond VGCL en de werkgeversorganisatie VCCI sloten vijf textielfabrieken (waarvan vier – van oorsprong Vietnamees en één Japans) textielfabrieken één gezamenlijke cao die de arbeidsvoorwaarden van ruim 4.000 textielwerknemers verbetert.
Recht op pauze
De nieuwe cao heeft een looptijd van twee jaar. Werknemers krijgen een dertiende maand uitbetaald en een toeslag voor maaltijden en voor persoonlijke verzorging (vrouwen krijgen een zogenoemde ‘menstruatietoeslag). En alle werknemers hebben voortaan recht op veertig minuten pauze halverwege hun achturige werkdag. En op een betaalde vrije dag voor vakbondstraining.
De textielsector
De textielsector in Vietnam is groeiende. Steeds meer daar geproduceerde kleding gaat richting Nederland. Op 1 juli is het vrijhandelsverdrag tussen Vietnam en Europa ingegaan; daardoor zal de handel tussen Vietnam en Nederland toenemen.
De Vietnamese overheid herziet momenteel de arbeidswetgeving, waarbij een aantal fundamentele verbeteringen worden ingevoerd, zoals het recht op collectieve onderhandelingen en vakbondsvrijheid. CNV Internationaal benut deze context om de sociale dialoog in textielfabrieken in Vietnam te promoten, om tot structurele verbeteringen van de arbeidsomstandigheden te komen.
Voorkomende problemen in textielfabrieken zijn ondermeer: hoge werkdruk, overuren, lage lonen en ongezonde werkomstandigheden. Ook seksuele intimidatie op de werkvloer komt voor.
CNV Internationaal betrekt samen met Fair Wear Foundation de Europese textielmerken die in Vietnam inkopen bij deze problemen. Deze bedrijven bevragen hun leveranciers op arbeidsomstandigheden en het bestaan van sociale dialoog. Het streven is, op deze manier steeds meer textielbedrijven, ook in andere delen van Vietnam, te bewegen tot werkelijke sociale dialoog en tot de broodnodige verbeteringen in de arbeidsomstandigheden van hun werknemers.