‘Protesten in Pakistan bemoeilijken de hulp’

Dit artikel krijg je cadeau van OneWorld. Word abonnee

Waar bent u het meest van geschrokken?
"De omvang. Dan heb ik het niet alleen over de grootte, maar ook over de complexiteit van het gebied. De toegang tot veel gebieden is afgesloten. Duizenden mensen zitten vast, ze kunnen geen kant op. Op de gekste plekken vind je tentenkampen. Veel gezinnen slapen onder een tentzeiltje langs de snelweg."
 

ASCII
Tineke Ceelen in Pakistan

De ramp is nog lang niet voorbij, wat is nu het grootste gevaar?
"Aan alles is een gebrek, vooral aan schoon water. Sanitaire voorzieningen zijn er bijna niet. Zeker veertig procent van de mensen kunnen niet aan medicijnen komen. De kans op ziektes als cholera is zeer groot."

Komt de hulpverlening al een beetje op gang?
"Jawel, maar er moet nog veel meer komen. Hulpinstanties doen hun best, maar het is nog lang niet genoeg. Er worden medicijnen, zuiveringstabletten, tandenborstels, emmers en jerrycans uitgedeeld. Probleem is dat veel gebieden onbereikbaar zijn. De Pakistaanse regering heeft nu wel helikopters ter beschikking gesteld om mensen uit de vallei te halen. Veel andere opties zijn er niet. Gezinnen proberen met ezels weg te komen, maar dat is niet te doen."

De Pakistanen bekritiseren de rol van de overheid. Is die kritiek terecht?
"We zullen de Pakistaanse overheid niet heilig verklaren, zeker niet. Maar wat er nu in Punjab gebeurt is triest. Wegblokkades bemoeilijken de hulp, en maken de situatie alleen maar erger. Natuurlijk heeft de overheid steken laten vallen, maar moslimextremisten maken misbruik van de situatie. Ze pakken elke gelegenheid aan om de overheid zwart te maken. Het overheidsleger kan in sommige gebieden amper hulpgoederen afleveren omdat ze geblokkeerd worden door moslimextremisten. Het is erg onveilig."

Begrijpt u dat Nederlanders huiverig zijn om te doneren aan Pakistan?
"Nee, dus laat ik ook meteen een misverstand uit de wereld helpen: er gaat geen cent van giro 555 naar de Pakistaanse regering. Er is geen seconde te verliezen. Hoe langer hulp uitblijft, hoe groter de kans op ziektes."

Op de site van Stichting Vluchteling is het blog te lezen dat Tineke Ceelen schreef in Pakistan.

Foto’s (c) Peter Biro International Rescue Committee

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust met OneWorld en draag bij aan een rechtvaardige wereld.

Dat kan al vanaf 6 euro per maand

Ontvang onze beste verhalen in je mailbox

Volg ons