Het Baikal meer in Russisch Siberië bevat twintig procent van de wereldwijde zoetwatervoorraad. Maar een papierfabriek aan de oevers wordt misschien heropend. Desastreus voor zeehonden en andere unieke flora en fauna in het meer, stellen milieuactivisten. Ook een schaaldiertje dat het water zuivert zou worden bedreigd.
Gebleekte houtnsippers
De papierfabriek in Baikalsk opende in 1966. De fabriek bleekte houtsnippers met chlorine, en loosde het afvalwater in het meer. Na een rechtszaak in 2007 werd er geen afvalwater meer geloosd. De fabriek kon daardoor geen winstgevend gebleekt zaagsel meer produceren, en sloot in 2008 de deuren. 1300 arbeiders werden werkloos. De fabriek was de kurk waarop het stadje Baikalsk dreef. “Zelfs de verwarming was in hun beheer”, volgens burgemeester Valeri Pintaev.
De MIR-1 duikboot (NOAA) |
Duikboottochtje Poetin
Vorig jaar zomer inspecteerde premier Poetin in een duikboot de waterkwaliteit. Na advies van enkele wetenschappers vond hij het water goed genoeg, en de fabriek mag weer heropenen. Dit moet de economie van de regio aanjagen. De kwestie heeft voorstanders en tegenstanders, die afgelopen februari beiden de straat opgingen in Irkutsk. Voorstanders wijzen op werkgelegenheid.
Toerisme
Tegenstanders zeggen heropening het meer zal vervuilen, en dat Baikalsk weer te afhankelijk wordt van de fabriek. Voormalige fabriekwerkers zijn intussen juist opgeleid om in het toerisme te werken, meldt Radio Liberty. Volgens de BBC overwogen lokale autoriteiten investeringen in toerisme, maar zou het volgens hen niet rendabel zijn.
James Cameron (cc) |
Milieuvriendelijk?
Fabrieksdirecteur Proshkin verzekerde vorige maand de BBC dat de activiteiten het milieu niet schaden. “Het belangrijkste bestandsdeel is hout. We hebben een vierledig systeem om het afvalwater te reinigen.” Tegenstanders zijn niet overtuigd. “De regering wil enkel de zakken vullen van eigenaar en miljonair Deripaska”, volgens Vladimir Milov van oppositiebeweging Solidariteit tegenover Radio Liberty.
Bubbels
Nadat Cameron gisteren weer het wateroppervlak bereikte, werd er champagne ontkurkt voor zijn verjaardag en de behouden vaart. Het tochtje kostte naar schatting 2 miljoen roebel.
Het blauwe oog van Siberië Het Baikal meer bevindt zich in het zuidoosten van Siberië, even ten noorden van Mongolië. Dit ‘blauwe oog van Siberië’ omvat 3.15 miljoen hectare en is het oudste (25 miljoen jaar) en diepste (1700 meter) meer ter wereld. Baikal bevat ongeveer twintig procent van het wereldwijde zoetwater. Het meer kent unieke flora en fauna zoals de Baikal zeehond en de Golomyanka. Sinds 1996 staat het op de werelderfgoedlijst. UNESCO zou intussen hebben overwogen het meer te schrappen als werelderfgoed. Maar tijdens het recente UNESCO congres in Brasilia viel daarover geen besluit. |
Foto boven: het Baikalmeer (cc) Radek Krol