Achtergrond

‘Onafhankelijkheidsvloot’ voor Westelijke Sahara

Dit artikel krijg je cadeau van OneWorld. Word abonnee

 

De organisator van de tocht is het Observatorium voor de Mensenrechten in de Westelijke Sahara. Een twintigtal niet-gouvernementele organisaties heeft zijn medewerking al toegezegd, een honderdtal activisten heeft zich ingeschreven voor de vloot. Een datum ligt nog niet vast, november is een mogelijkheid. Het Observatorium vraagt de Spaanse regering om bescherming en begeleiding tijdens de reis. Madrid heeft nog niet gereageerd.

De Westelijke Sahara was vroeger een Spaanse kolonie en werd in 1975 bezet door Marokko. Het Polisariofront, dat een deel van het gebied controleert, eist de onafhankelijkheid. Marokko bouwde eind jaren tachtig een 2720 kilometer lange muur, die het gebied in tweeën verdeelt, waarbij de fosfaatreserves en de visrijke kust voor Marokko zijn.

westelijke sahara kaart
Kaart: CC, Western Sahara Project

Fosfaat
Mensenrechtenactivisten vinden dat westerse landen, en vooral Spanje, Frankrijk en de Verenigde Staten, zeer lauw reageren op de situatie in de Westelijke Sahara. Ze zijn meer in het fosfaat geïnteresseerd dat in de Westelijke Sahara te winnen valt dan in de rechten van de plaatselijke bevolking, zeggen ze.

Fosfaat wordt vaak gebruikt voor de productie van meststoffen en bevat ook uranium. In de Sahara bevindt zich een van de grootste fosfaatconcentraties ter wereld. Volgens de laatste cijfers van de Wereldhandelsorganisatie leverde de fosfaatexport Marokko in 2007 1,2 miljard dollar op (930 miljoen euro). Het grootste deel gaat naar de Europese Unie, vooral naar Spanje en Frankrijk, de rest naar de VS.

In januari 2002 noemden de Verenigde Naties de Marokkaanse winning van fosfaat in de Westelijke Sahara nog illegaal.

Slappe houding
Francisco Guerrero, mensenrechtenverantwoordelijke van de koepel van Spaanse verenigingen die solidair zijn met de Westelijke Sahara, zegt dat Madrid te slap reageert. Volgens Guerrero is Spanje er als voormalig kolonisator voor verantwoordelijk dat het principeakkoord van de dekolonisatie wordt uitgevoerd en dat de plaatselijke bevolking via een referendum haar toekomst kan bepalen, zoals de VN in 1960 hebben vastgelegd.

Foto bovenaan: Demonstratie voor de Westelijke Sahara in Madrid in 2006, cc, Saharauiak

 

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust met OneWorld en draag bij aan een rechtvaardige wereld.

Dat kan al vanaf 6 euro per maand

Ontvang onze beste verhalen in je mailbox

Volg ons