Achtergrond

Thailand verscherpt controle op internet

Dit artikel krijg je cadeau van OneWorld. Word abonnee

 

Praten willen ze wel, maar alleen anoniem. Anders zijn Thaise bloggers en webredacteurs bang dat hun website wordt gesloten. Of erger: “Ik ben bang dat mij iets overkomt, vanwege informatie die ik vier jaar geleden op een website heb gezet”, zegt een 32-jarige grafisch ontwerper uit Bangkok. “Het is niet veilig nieuwe politieke websites te openen.”

Zelfcensuur
Media- en mensenrechtenactivisten stellen dat de internetcensuur toeneemt onder de huidige coalitie. Die is twee jaar aan de macht en wordt geleid door de Democratische Partij. “Veel internetgebruikers passen zelfcensuur toe”, zegt mensenrechtenactivist Pokpong Lawansiri. “Een aantal bloggers is opgepakt. De regering houdt het land in onzekerheid over het aantal arrestaties en wie opgepakt is.”

Straatprotest
Activisten zeggen dat de regering en het leger, dat de regering eind 2008 aan de macht bracht, afwijkende politieke meningen op het internet willen stoppen. Ze zeggen dat die strategie vooral duidelijk werd na het gewelddadige straatprotest in april en mei dit jaar in Bangkok, toen meer dan negentig mensen omkwamen en bijna tweeduizend mensen gewond raakten.

Geblokkeerde websites
Een recente studie over internetcensuur in Thailand bevestigt dat. Steeds meer websites worden geblokkeerd omdat ze een bedreiging zouden vormen voor de nationale veiligheid. Sinds begin dit jaar hebben rechtbanken 43.908 internetadressen (url’s) en websites laten blokkeren. Daarmee komt het totaal op 74.686 geblokkeerde adressen sinds eind 2007, stelt het rapport [pdfControl and Censorship of Online Media through the Use of Laws and the Imposition of Thai State Policies. Een van de opstellers is Sawatree Suksri, docent aan de rechtsfaculteit van de Thammasat-universiteit in Bangkok.

Thailand_internetcensuur_cc_250
Protest in Thailand (cc) Karen Blumberg

Junta
Voor blokkeringen maakt de overheid gebruik van de Wet op de Computercriminaliteit uit 2007. Dat was de eerste wet die door het parlement werd gejaagd toen de militaire junta in 2006 aan de macht kwam, de achttiende staatsgreep in Thailand.

Tienduizenden sites
Ook het Centrum voor de Oplossing van de Noodsituatie (CRES) speelt een belangrijke rol. Het leger richtte dit centrum dit jaar op om het protest van de zogeheten roodhemden tegen de regering in te dammen. “Een betrouwbare bron bij internetproviders zegt dat het aantal websites dat op bevel van het Centrum voor de Oplossing van de Noodsituatie is geblokkeerd, in de tienduizenden loopt”, aldus het rapport.
 

 

Foto boven: Internetcafé in Thailand (cc) Pig Monkey

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust met OneWorld en draag bij aan een rechtvaardige wereld.

Dat kan al vanaf 6 euro per maand

Ontvang onze beste verhalen in je mailbox

Volg ons