Liefhebbers kunnen op vertoon van een identiteitsbewijs de fiets, inclusief helm en slot, afhalen in drie stallingen in het centrum van de stad. Wel moeten zij de fiets binnen twee uur terugbrengen. Zeker, “het initiatief zet het thema op de agenda”, vindt Néstor Sebastián, de voorzitter van de Argentijnse Vereniging van Stedelijke Fietsers. Maar omdat het om zo’n klein initiatief gaat, is de kans op mislukking volgens hem groot.
100 km fietspaden
Volgens de fietsersvereniging gaan 7 tot 10 procent van alle verplaatsingen in Buenos Aires nu al met de fiets. Maar de stad heeft slechts 40 kilometer aan fietspaden. Wel wil het stadsbestuur dat netwerk uitbreiden tot 100 kilometer.
![]() |
Fietsen in Curitiba, Brazilië (cc) 350.org |
Rolschaatsers en voetgangersLatijns-Amerikaanse steden waar mensen veel meer fietsen, zijn o.a. de Colombiaanse hoofdstad Bogotá en het Braziliaanse “duurzaamheidsmekka” Curitiba.Bogotá maakt één keer per week meer dan 100 kilometer straten verkeersvrij zodat fietsers, rolschaatsers en voetgangers zich er vrij kunnen bewegen. In Curitiba, in de Zuid-Braziliaanse deelstaat Paraná, lopen overal fietspaden door de stad. Het stadsbestuur daar moedigt het gebruik van de fiets al veertig jaar aan.
Foto boven: Fietsmuurschildering, Argentinië(cc) Julie & Rebecca
Gebruik jij wel eens een OV-fiets of heb je in het buitenland andere voorbeelden van (huur)fietsen voor korte stadsritten gezien? Wat zijn jouw ervaringen? |