De studenten keken allemaal anders aan tegen mijn speech over internationale klimaatafspraken, zoals het Akkoord van Parijs, en de transitie waarin we ons (zouden moeten) bevinden.
Verschillende perspectieven
Van de drie genoemde voorbeelden kon ik me het makkelijkst identificeren met de Duitse jongen door zijn verhaal over vakantie; dat als er in een vakantieland niet wordt gerecycled hij moeite heeft met het weggooien van papier en glas in dezelfde afvalbak. Maar ik snap ook de Egyptenaar die is opgegroeid in een cultuur waar milieuvervuiling minder hoog op de agenda staat, en er weinig alternatieven zijn voor de auto. En het Chinese meisje dat heel goed geleerd heeft hoe ze moet programmeren, maar niet automatisch meekreeg in welke klimaatcontext ze dat straks doet.
“De kracht van het rollenspel zit in het loslaten van het eigen perspectief
De kracht van dit rollenspel zit ‘m niet alleen in het samenbrengen van al die verschillende perspectieven; het zit ‘m in de opdracht het eigen perspectief los te laten om zich in te leven in dat van iemand anders – soms een overtuiging die lijnrecht staat tegenover de eigen overtuiging.
Mentale programmering
Realiseren dat we met verschillende culturele achtergronden en uiteenlopende waarden naar dezelfde vraagstukken kijken is het begin van een oplossing. Voor de ambitieuze studenten bij TEIMUN kan het bovendien een waardevol inzicht zijn dat dient als opstapje naar een succesvolle internationale loopbaan.
Inzicht in de culturele achtergronden van standpunten helpt conflicten bij internationale onderhandelingen voorkomen. Ermee oefenen op jonge leeftijd helpt bij het ‘programmeren’ van de mentale software. De deelnemers van TEIMUN zullen in ieder geval iets van de Nederlandse cultuur meenemen in hun upgrade. En dat helpt Nederland in onze internationale contacten.
Verder lezen?
Rechtvaardige journalistiek verdient een rechtvaardige prijs.
Maak jij OneWorld mogelijk?
Word abonnee
- Digitaal + magazine — € 8,00 / maand
- Alleen digitaal — € 6,00 / maand