Het dorpje Baljvine is een klein typisch dorpje in Bosnië. Aan de ene kant van het dorp wonen islamitische Bosniërs en aan de andere kant Serviërs. Sami omschrijft het als ‘twee dorpen in één’. Net als veel dorpelingen is Sami trots op haar dorp. "Het is de enige plek in Bosnië waar Serviërs en Bosniërs nooit met elkaar hebben gevochten." Ze hielpen elkaar zowel in de Tweede Wereldoorlog, als in de oorlog tussen 1992 en 1995.
Sami vertelt graag over de unieke band die de inwoners van Baljvine met elkaar hebben. "Tijdens de Tweede Wereldoorlog beschermden de Servische dorpelingen mijn islamitische opa tegen de Ustashe, een gevaarlijke groepering in die tijd. Mijn opa was een belangrijke leider voor de moslimgemeenschap in de Tweede Wereldoorlog. Maar ook tijdens de Balkanoorlog hielpen dorpelingen elkaar door voedsel te delen."
Sami Murica |
Burenliefde
Baljvine is in veel opzichten net als elk ander dorp in Bosnië. Toch hebben de twee helften van het dorp nooit conflicten gehad. Volgens Sami was dat voor hen vanzelfsprekend. "Het beschermen en respecteren van onze buren zit simpelweg in ons DNA," verklaart ze. "Van mijn voorouders heb ik geleerd dat de ene helft niks is zonder de andere. Daarom drongen mijn grootouders er vroeger al op aan om elkaar te beschermen."
De burenliefde is zelfs zo sterk dat dorpelingen die naar het buitenland verhuisd zijn, elkaar nog proberen te vinden op internet, om hun band met Baljvine te behouden. Sami runt de website Baljvine.com vanuit Londen. "Vanwege de oorlog in Bosnië zijn veel dorpelingen verhuisd naar Amerika, Europa en Australië. Ik heb de website opgezet om als een ontmoetingplaats te fungeren voor mensen die een connectie hebben met Baljvine en deze willen behouden."
Voorbeeldfunctie
Dat Baljvine voor de wereld als een voorbeeldfunctie van religieuze co-existentie kan fungeren, is volgens Sami zeker. "We begrijpen de verschillen in elkaars religie en de manier van leven die de ander er op na houdt. Maar dit is ook waar de verschillen ophouden en de overeenkomsten beginnen. De kinderen worden geboren en opgevoed, ze gaan naar school, zoeken een baan en gaan trouwen. Het is een simpele manier van leven, maar wel een bevredigende manier. We waarderen onze familie, vrienden en ons leven."
Ook in haar dagelijkse leven als succesvolle zakenvrouw neemt ze de geest van Baljvine met zich mee. "Ik ga nog vaak terug naar Baljvine als ik problemen heb. Hier kom ik tot rust en kan ik nadenken over mijn problemen. Ook probeer ik in mijn dagelijks leven nooit te vergeten wat ik geleerd heb van mijn opa en mijn dorp."
Foto boven (cc): dorp in Bosnië