Partnerbericht

Armoede veroorzaakt rampen en rampen veroorzaken armoede

Klimaatverandering, bevolkingsgroei, toenemende verstedelijking en afbraak van de natuur verhogen de rampgevoeligheid van honderden miljoenen mensen overal ter wereld, vooral in ontwikkelingslanden waar de mogelijkheden en middelen voor aanpassing vaak ontbreken. Vooral mensen die in uiterwaarden, laaglanden, bij de zee, of tegen steile hellingen wonen, lopen een groot risico.

"We moeten die risico’s voor arme mensen verminderen door hun aanpassingsmogelijkheden te versterken," zegt Glasser vanuit Geneve, waar van 8 tot 13 mei een internationale conferentie plaatsvindt over het verminderen van de gevolgen van natuurrampen. "Een dollar investeren in ramppreventie, kan een besparing opleveren van wel 7 dollar op noodhulp en wederopbouw."

CARE Nederland heeft binnen CARE International een leidende rol op het gebied van ramppreventie. De programma’s ondersteunen burgers en lokale overheden bij het realiseren van de noodzakelijke aanpassingen en het vinden van alternatieve manieren om in levensonderhoud te kunnen voorzien, bij het versterken van natuurlijke barrières en het ecosysteem, en bij het zorgen voor waarschuwings- en vluchtplannen die het aantal slachtoffers moeten verminderen.

In 2010 startte CARE Nederland in Indonesië, Bolivia en Ethiopië samen met lokale partners, autoriteiten en bedrijven het Resilience project. Via dit project wordt gewerkt aan een gezamenlijke strategie die de levensomstandigheden verbetert en tegelijkertijd de weerbaarheid tegen de gevolgen van klimaatverandering en natuurrampen vergroot.

Bekijk op onze website de video over Resilience (http://www.carenederland.org)