Ahmed komt uit Ad-Damazin, de hoofdstad van de staat An-Nil-al-Azraq. Mensen met wortels in deze regio, of andere conflictgebieden, lopen volgens het in maart 2019 gepubliceerde rapport van Amnesty International meer risico na gedwongen terugkeer naar Sudan. De Sudanese geheime dienst, de National Intelligence and Security Service (NISS), treedt namelijk hard1 op tegen iedereen die ervan verdacht wordt tot de oppositie te behoren.
“Het wordt de dood, of gevangenschap en martelingen
‘Het wordt de dood, of gevangenschap en martelingen.’ Iedereen die tegen de regering protesteert wordt namelijk als een landverrader gezien, schrijft Ahmed in zijn e-mail. ‘De Sudanese regering vindt dat we ons land te schande hebben gemaakt omdat we protesteren.’
‘Toch vinden mensen in Nederland die over de statussen van Sudanezen beslissen dat gedwongen terugkeer de beste optie is’, schrijft Ahmed. Maar het zuiden van Sudan, waar hij vandaan komt, is allesbehalve veilig. De kaart op de website van het Nederlandse ministerie van Buitenlandse Zaken slaat daar vuurrood uit. Alle reizen naar het zuiden van Sudan worden afgeraden.
Sudan is al meer dan een halve eeuw een conflictgebied. Door geweld en honger zijn tienduizenden mensen in de voorbije decennia op de vlucht geslagen.
Sinds 2011 is er een burgeroorlog in de provincies Zuid-Kordofan en An-Nil-al-Azraq. Rebellen zijn nog steeds actief in Zuid-Kordofan. Als gevolg van een economische crisis gingen mensen de straat op in december 2018 in verschillende Sudanese steden. De bevolking protesteerde niet alleen tegen stijgende voedselprijzen, ze eisten ook het aftreden van president Omar al-Bashir.
Tijdens een militaire staatsgreep in april dit jaar werd de president na dertig jaar afgezet. Eind augustus sloot de politieke coalitie van burgers en rebellen – Forces for Freedom and Change – een deal met de generaals die de macht overnamen na Omar al-Bashirs val. Er zal een overgangsperiode van 39 maanden volgen, waarin het land wordt geleid door de ‘Soevereine Raad’ bestaande uit vijf burgers en vijf generaals. De voorzitter zal aanvankelijk een soldaat zijn, later een burger.
Gecriminaliseerd bestaan
Voor Ahmed is zijn tijd in vreemdelingendetentie vooral een angstige geweest. ‘Er kan elk moment een medewerker naar je toe komen met het voorstel je te presenteren bij jouw ambassade, zodat je de nodige reisdocumenten kan krijgen. Of men vertelt dat er een ticket voor je klaarligt en dat je binnen enkele dagen wordt uitgezet. Je leeft elke dag met die angst en je mag slechts een of twee uur per week bezoek ontvangen. Je bestaan wordt gecriminaliseerd.’
“Ik wil iets betekenen in deze strijd voor gerechtigheid
Hij vindt het jammer dat veel niet-Sudanezen in Nederland zo weinig over de situatie van Sudanezen weten. Hij wil daar verandering in brengen met zijn tweets over de Sudanese politiek en door mee te lopen met demonstraties tegen het Sudanese regime in Nederland. Daarbij stelt hij de situatie van ongedocumenteerde Sudanezen in Nederland aan de kaak in een reeks columns.
Zo hoopt hij dat ‘activisten, linkse politici, advocaten, rechters en anderen die om gerechtigheid geven’ een beter beeld krijgen van de onrechtvaardigheid in Sudan. Dat is niet zonder risico. ‘Als ze me deporteren en ze zien mijn Twitter-tijdlijn, of beeldmateriaal waar ik protesterend op te zien ben, dan zal ik daar nooit levend de gevangenis verlaten. Die gedachte is eng maar ik wil iets betekenen in deze strijd voor gerechtigheid.’
Geen bescherming bij Sudanese ambassade
Op dit moment is een Nederlandse journalist bezig met een onderzoek naar de manier waarop de Sudanese geheime dienst Sudanese vluchtelingen in Nederland behandelt, laat Ahmed weten. ‘Hopelijk wordt zijn stuk snel gepubliceerd en nemen zowel politici als mensenrechtenorganisaties dit serieus.’
“Generaal Hemedti verkreeg zijn positie door massamoord, verkrachtingen en andere terreur
- De dienst staat bekend om willekeurige arrestaties, ondervragingen en mishandelingen. ↩︎
Verder lezen?
Rechtvaardige journalistiek verdient een rechtvaardige prijs.
Maak jij OneWorld mogelijk?
Word abonnee
- Digitaal + magazine — € 8,00 / maand
- Alleen digitaal — € 6,00 / maand