Achtergrond

Ontsnappen aan armoede via het voetbalveld

Dit artikel krijg je cadeau van OneWorld. Word abonnee

“De kracht van voetbal als ontwikkelingshulp zit hem in het spel zelf. Gooi een bal op een plein en iedereen wordt erbij betrokken, jong en oud,” vertelt Michael van der Star. Hij is coördinator van Worldcoaches, een programma van de Koninklijke Nederlandse Voetbalbond (KNVB), dat coaches opleidt in ontwikkelingslanden. “Voetbal biedt plezier maar tegelijkertijd creëert het ook kansen voor scholing en voorlichting. Coaches spelen hier een belangrijke rol, omdat zij de persoon zijn waar kinderen naartoe gaan met hun vragen. De coaches worden opgeleid tot voetbalcoach, maar ook tot maatschappelijke coach. We leiden natuurlijk geen hiv-experts op, maar ons doel is om ervoor te zorgen dat er in ieder geval iemand in de buurt is met enige kennis.”

african boy with soccer straight
Jongen in kameroen (cc)

Talent en enthousiasme
Op dit moment loopt tachtig procent van de projecten van Worldcoaches in Afrika. “Dat komt deels omdat we samenwerken met de overheid en deels omdat in Afrika toch de meeste hulp nodig is,” legt Van der Star uit. Worldcoaches biedt verschillende cursussen aan. In de meeste gevallen wordt alleen een basiscursus van 5 á 6 dagen gegeven. Hiermee zijn de coaches voldoende uitgerust om training te geven aan de jongeren. “Als er sprake is van talent of veel enthousiasme, kan het zijn dat we terugkomen naar een land voor een vervolgcursus,” aldus Van der Star. De cursussen worden georganiseerd met behulp van lokale, non-profit partners. Ook werkt Worldcoaches samen met SOS-kinderdorpen.

Life skills
In Kenia is het programma zo succesvol dat de KNVB zelf niet veel meer hoeft te doen. Coaches daar kunnen nu zelf landgenoten opleiden. Francis Kimanzi is misschien wel het beste voorbeeld. Hij volgde vier cursussen van de KNVB en is inmiddels internationaal KNVB docent. Hij is ook medeoprichter van het Kenyan Institute for Soccer Education (KISE). Naast voetbaltrainingen geeft het instituut  ‘life skills’ lessen. Hier worden veelvoorkomende problemen, zoals AIDS preventie en voeding, besproken. Ook ouders en leraren worden erbij betrokken.

Meer projecten van Eredivisie clubs:

Feyenoord helpt War Child met sportprojecten in Oeganda. Hierdoor krijgen kinderen, die vaak niks anders dan oorlog kennen, de kans om te sporten met leeftijdsgenootjes. Ook financiert Feyenoord de training van voetbalcoaches in Oeganda.

ADO steunt de organisatie Right to Play, die sport inzet om jongeren te helpen. Right to Play heeft in twintig ontwikkelingslanden projecten opgezet.

NEC werkt sinds 2008 samen met het eiland Curaçao. Per jaar krijgen een paar jonge Curaçaoënaars de kans om hun voetbaltalent te ontwikkelen in de Nijmeegse club. NEC ontfermt zich volledig over de ontwikkeling van de jonge voetballers.

Voetbalclubs
Naast de KNVB hebben meerdere voetbalclubs in Nederland maatschappelijke programma’s in binnen- en buitenland. Zo heeft landskampioen Ajax een voetbalproject in Zuid- Afrika. In Kaapstad is de Ajax Cape Town Academy opgezet, waar arme jongeren een kans krijgen om te leren voetballen en echte talenten eventueel kunnen doorstromen naar Ajax. Naast voetbal heeft de academie nog een scala aan andere maatschappelijke taken, waaronder schoolbegeleiding en een wekelijkse training op schoolpleinen. De trainingen zorgen ervoor dat de kinderen bewegen en laat ze proeven aan een teamsport. Ook dienen de trainers als gezonde rolmodellen voor de jonge kinderen, die opgroeien te midden van geweld en onrust.

TUFA
Ook in Noord-Ghana  is een Nederlandse voetbalclub actief. Grootaandeelhouder van FC Utrecht, Frans van Seumeren, en de Ghanese Abudulai Alhassan hebben hier een voetbalacademie opgezet. De club, TUFA, wil laten zien dat het noorden van Ghana ook kansen biedt. “Veel jongeren trekken naar het rijkere zuiden voor een betere toekomst. Hier komen ze echter vaak niet goed terecht,” vertelt Alhassan. Hij zelf maakte de tocht ook, maar pas toen hij naar Nederland en België verhuisde kwam zijn voetbalcarrière op gang. Nu zet hij zich in om zoveel mogelijk jongeren in Ghana te helpen een (voetbal) toekomst op te bouwen.
 

Foto boven: Voetballende kinderen, door Allessandro Silipo (cc)

 

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust met OneWorld en draag bij aan een rechtvaardige wereld.

Dat kan al vanaf 6 euro per maand

Ontvang onze beste verhalen in je mailbox

Volg ons