Mohamed Helmy |
Wat is Masterpeace?
"Masterpeace wordt een platform voor kunstenaars vanuit de hele wereld om conflictgebieden met elkaar te verbinden. Het een hartverwarmend concept omdat het inspeelt op emoties, het moet een inspiratiebron zijn. Het is al lange tijd een droom en we zijn nu twee jaar bezig met de voorbereidingen. Op 21 september, de internationale dag van de vrede, wordt Masterpeace officieel gelanceerd. Dan wordt er een groot concert gehouden in Cairo. Wij willen deze dag in de spotlights zetten en meer bekendheid voor deze dag creëren."
Wat gaat er precies gebeuren op die dag?
"Er zal een ‘peacevillage’ worden opgezet dat een week blijft staan. Tijdens deze week zullen er seminars worden gehouden en er zijn exposities. Ter afsluiting vindt het concert plaats, wat overal ter wereld in de media te zien zal zijn. Dan zullen artiesten uit gebieden die met elkaar in conflict zijn, samen op het podium staan."
"In de week die voorafgaat aan het concert zullen deze artiesten worden gevolgd en daar wordt een film van gemaakt: ‘The Holy Experience’. Het doel daarvan is mensen te laten zien dat als ze de hand schudden van iemand waarmee ze eigenlijk in conflict zijn, er helemaal niets ergs gebeurt. Het evenement moet zo een brug vormen tussen de conflictgebieden."
Hoe kan kunst dan bijdragen aan een vredevolle wereld?
"Vrede is een ingewikkeld begrip. Kunstenaars kunnen met hun werk het begrip ‘vrede’ een heel mooi gezicht geven. Masterpeace wil mensen niets vertellen of opleggen. De bedoeling is dat kleine initiatieven van kunstenaars mensen zullen inspireren zélf iets te ondernemen."
Inspiratie De organisatoren van Masterpeace raakten geïnspireerd door het boek ‘De Alchemist’ van Paulo Coelho waarin een Spaanse herder naar Cairo reist. Op dit moment reist Wijnand Boon, een avonturier uit Leiden te voet naar Cairo. Tijdens zijn reis wil hij zoveel mogelijk mensen ontmoeten die hij kan inspireren. Het is de bedoeling dat hij op 21 september 2014 in Cairo aankomt. |
Heeft kunst ook een rol gespeeld tijdens de protesten op het Tahrirplein?
"Ja. De eerste dagen op het Tahrirplein waren eigenlijk een feest. Er werden podia gebouwd en er kwamen allerlei kunstenaars op af. Het was een soort artistiek carnaval. Maar toen het leger kwam begon ik te twijfelen of de protesten wel goed waren. Ik was bang voor chaos. Na een aantal dagen hoorde ik dit nummer over vrijheid. Je hoorde het op iedere straathoek. Dit is wat mij heeft geïnspireerd om toch door te gaan met de protesten."
Het concert in Cairo was al voor de opstanden gepland. Hebben de demonstraties en het vertrek van Mubarak gevolgen voor Masterpeace?
"Ja, maar op een positieve manier. Eerst moest ik steeds de keuze voor Cairo rechtvaardigen. Mensen waren bang dat de regering controle zou gaan uitoefenen. Na de opstanden is Egypte juist een inspiratiebron van vrijheid geworden."
"We hebben gekozen voor Cairo omdat het té makkelijk is om weer een concert te organiseren in het Westen. Er zijn er al zoveel geweest. Voor een concert in Cairo is veel meer moeite nodig, waardoor het veel bijzonderder is."
Wat kunnen mensen in Nederland doen als ze willen helpen?
"Ze kunnen een vredesinitiatief starten en we hebben vrijwilligers en donateurs nodig. Daarnaast moet Masterpeace gepromoot worden. Als mensen willen helpen kunnen ze naar de website gaan. De kaartjes voor het concert zijn niet te koop. Je kunt ze alleen verdienen door actief mee te helpen."
Foto boven: Jennifer Delano (cc)