Kwetsbare landen
Niza/ActionAid deed onderzoek in 28 arme landen. De tien meest kwetsbare landen zijn Congo, Burundi, Zuid-Afrika, Haïti, Bangladesh, Zambia, India, Sierra Leone, Ethiopië en Rwanda. De ontwikkelingsorganisatie waarschuwt dat deze landen met een drievoudige crisis kampen: klimaatverandering, uitputting van natuurlijke hulpbronnen en stijgende voedselprijzen.
De onderzoekers keken niet alleen in welke landen de situatie het schrijnends is, ook bekeken ze welke landen het best voorbereid zijn op een voedselcrisis. Brazilië, Malawi en Rwanda hebben al maatregelen genomen, terwijl Pakistan, Congo en Senegal slecht voorbereid zijn op de consequenties van klimaatverandering, hoge voedselprijzen en uitputting van landbouwgronden.
Maatregelen
“Grootschalige landbouwproductie heeft een enorme aanslag gepleegd op natuurlijke hulpbronnen, waaronder water en vruchtbare grond. Voedselprijzen blijven stijgen door onze onverzadigbare honger naar biobrandstoffen en voedingsmiddelen.” zegt Niza/ActionAid directeur Ruud van den Hurk. Niza/ActionAid dringt er bij wereldleiders op aan om de voedselcrisis bovenaan de agenda te zetten. In november komt de G20 bijeen.
Volgens Van den Hurk moeten er afspraken gemaakt worden over investeringen in kleinschalige landbouw en moeten wereldleiders hun belofte nakomen om arme landen financieel te helpen in het tegengaan van klimaatverandering. Ook moeten de rijke landen volgens Niza/ActionAid afzien van de vastgestelde targets voor de productie van biobrandstoffen die op grote schaal leidt tot landgrabbing in Afrika, Azië en Zuid Amerika.
Bijeenkomst Wereldvoedseldag |
Aandacht voor vrouwen
Niza/Action Aid dringt er verder op aan om extra aandacht te besteden aan vrouwen bij de bestrijding van de voedselcrisis. Het meeste werk op het land wordt gedaan door vrouwen. Echter is slechts één procent van alle landbouwgrond in handen van vrouwen en maar zeven procent van alle beschikbare landbouwhulp komt terecht bij vrouwen. Krijgen vrouwen in Afrika dezelfde toegang tot deze hulp, dan verhoogt dit de voedselproductie volgens Niza/ActionAid met twintig procent.
Bekijk hieronder de situatie op het gebied van voedselzekerheid per land: