Ze hadden hun huis al verkocht, maar de bouw van hun nieuwe Aardehuis is nog niet af. Vijf gezinnen in het Overijsselse Olst brengen de winter door in sta-caravans, anderen betrekken een huurhuis. Een aardehuis bouwen volgens de ecologische regels blijkt moeilijker dan verwacht.
De bouw van hun ecologische droomhuizen heeft vertraging opgelopen, want net als bij reguliere bouwprojecten stuitte ook de Vereniging Aardehuis Oost-Nederland, de collectief particuliere opdrachtgever van de bouw, op tegenvallers. “Volgens het haalbaarheidsonderzoek was het bodempakket hier in het stroomgebied van de IJssel zo gevarieerd dat funderen met betonnen palen niet nodig zou zijn”, vertelt verenigingsvoorzitter Paul Hendriksen. “Maar dat viel tegen, want op een meter of zeven, acht bleek een behoorlijk consistent veenpakket te zitten. Wil je niet dat je huis verzakt, dan moet je in zo’n situatie toch gaan heien, en ook nog eens betonnen vloeren storten.”
Betonnen heipalen passen niet in het duurzame ideaal van Aardehuizen, want aan de bouw van earthships, zoals ze van origine heten, dient juist zomin mogelijk beton en cement te pas te komen. Autobanden met aangestampt zand uit de buurt, materialen uit de nabije natuur, zoals leem, stro en ruwe boomstammen, spullen uit de recycling en sloophout zijn de geijkte bouwmaterialen. Principes of niet, betonnen heipalen bleken toch onmisbaar.
Lees meer bij Trouw
Foto (cc) Sissi de Kroon