Partnerbericht

Goedkope zakelijke zonnepanelen: slim of niet?

Iedereen kent het gezegde: goedkoop is duurkoop. Maar gaat dit ook op voor zonnepanelen? Met de sterk groeiende markt van zonnepanelen heb je tegenwoordig voor een appel en een ei je dak vol. Maar is dit ook verstandig op lange termijn? Het afwegen van prijs en kwaliteit is erg belangrijk, maar het is niet verstandig om je alleen blind te staren op de prijs van panelen. Wij leggen je uit waarom. 

In de laatste jaren is de Nederlandse markt op gebied van zonnepanelen een enorme groei aan het maken, mede door innovatie & ontwikkeling worden ze steeds goedkoper en efficiënter. De markt in zonnepanelen wordt dan ook gedomineerd door Chinese producenten die in de laatste jaren een enorme inhaalslag hebben gemaakt. Deze grote spelers, zoals Trina en Jinko Solar, leveren topproducten over de hele wereld. Het nadeel aan China is dat er ook veel kwalitatief slechte producten worden gemaakt en geëxporteerd, zo ook met zonnepanelen. Kleine fabrieken die tegen dumpprijzen panelen fabriceren, 15 jaar garantie bieden, na 3 jaar al failliet gaan en weer een nieuwe fabriek starten… en jij bent de dupe. 

Hier in Nederland worden die goedkope panelen geïmporteerd door bedrijven die willen stunten met prijzen om zo klanten te trekken. In zee gaan met deze bedrijfjes kan nare gevolgen hebben, omdat ze vaak net zo snel failliet gaan als dat ze begonnen zijn. Hierdoor staan ze niet garant voor hun producten en wanneer er mankementen optreden zit je met kapotte panelen en dure reparatiekosten, waardoor de goedkope panelen toch een stuk duurder uit kunnen pakken dan gedacht.

Waar moet ik op letten? 

Bij offertes vergelijken is het dus verstandig om navraag te doen welk merk de installateur gebruikt indien dit niet wordt aangegeven. Als er aangegeven wordt dat er gebruik wordt gemaakt van een A-merk, doe je er verstandig aan om altijd even door te vragen welk A-merk dat dan is en of het van een tier-1 fabrikant is. Daarnaast is het belangrijk dat het merk en type vastgelegd worden in de offerte, evenals het vermogen van de panelen. 

Het verschil in efficiëntie en levensduur kan ook een enorme impact hebben op het te behalen rendement. Goede panelen kunnen met gemak 25-30 jaar blijven draaien en hebben veelal een goed rendement. Inferieure panelen kunnen er na een jaar of tien nog wel eens de brui aangeven en halen dan minder rendement of helemaal niets meer. Vraag daarom ook altijd even aan de installateur naar de vermogens- én productgarantie. Als er vanuit het bedrijf slecht vertrouwen in hun eigen producten is zullen ze deze garanties niet snel bieden.

Conclusie

Bij hightech producten zoals panelen is het samengevat dus verstandig om te gaan voor kwalitatief goede panelen met bijbehorend materiaal, ook als dit wat meer moet kosten. De hogere prijs betekent vaak ook een hogere efficiëntie en dus meer opbrengst waardoor de initiële investering vaak sneller terugverdient is. En daarnaast: door de langere levensduur heb je niet het risico dat er veel onderhoud aan gepleegd moet worden. Voor zonnepanelen geldt dus: goedkoop is duurkoop! 

Wil jij nu ook weten wat voor financieel rendement je kan halen met zakelijke zonnepanelen? Vraag het vrijblijvende adviesrapport-op-maat aan en wij rekenen de gehele businesscase voor je door!