De week waarin de meest corrupte persoon ter wereld bekend gemaakt werd, handige jongens de dans ontsprongen en de belastingen makkelijker en groener werden.
Alles heeft zijn prijs. Korter wachten op een operatie, gevangenisstraf ontlopen, lucratieve opdrachten binnenslepen. Maar liefst tweederde van alle landen wereldwijd kampte in 2012 met corruptie, zo berekende Transparancy International.
Lakeien
In Denemarken, volgens de index het minst corrupte land ter wereld, hoef je het niet te proberen, maar in Somalië, volgens de index het méést corrupte land ter wereld, kun je nog geen fietsband oppompen zonder dat er ‘belasting’ over wordt geheven.
Als Somalische ambtenaren de lakeien zijn van de corruptie, dan is de Azerbeidzjaanse president Aliyev de keizer. Aliyev werd deze week verkozen tot meest corrupte persoon van 2012. Met kruiwagens vol wordt het foute geld de paleismuren binnengereden, zo willen de geruchten.
Maar voordat we zelfgenoegzaam naar zo’n lijstje gaan zitten turen (ja, Nederland is het op acht landen na minst corrupte land ter wereld). Hoeveel Europese bedrijven verdienen niet hun geld in het ‘o zo corrupte’ buitenland?
Koper
Neem nu het Zwitserse bedrijf Glencor, het grootste koperbedrijf van de wereld. In Zwitserland (het op zes landen na minst corrupte land ter wereld) wordt geen koper gewonnen, dat gebeurt in Zambia. Daar haalde Glencore vorig jaar voor 15 miljard euro aan koper uit de grond en droeg ter compensatie 80 miljoen euro belasting af aan de Zambiaanse overheid.
Heeft de regering ter plaatse even niet zitten opletten, of….? Jawel, Zambia scoort hoog op de corruptie index.
Bergdorpje
De baas van Glencore, Ivan Glasenberg, die in een klein Zwitsers bergdorpje woont, verdiende vorig jaar 8 miljard euro aan de beursgang van het bedrijf, dat zijn geld dus verdient aan koper uit Zambiaanse grond. In Zambia leven intussen 8 miljoen mensen (tweederde van Zambia’s inwoners) onder de armoedegrens van 80 eurocent per dag.
Gedachtenexperiment: stel dat baas Glasenberg die 8 miljoen arme Zambianen ieder 1000 euro had gegeven. Wat voor een impact zou dat op het land hebben gehad?
Hou maar op met dromen, want dat deed Glasenberg niet. Wel werd er een film gemaakt over ’s werelds grootse belastingontduiker.
Franse grootverdiener
Wellicht een goede tip voor de Franse acteur Gerard Depardieu die zich door de voorgenomen Franse belastingstijging geruïneerd ziet.
Uit meelij kreeg de Franse grootverdiener met de sympatieke neus deze week belastingasiel aangeboden in het Rusland van Vladimir Poetin waar Depardieu zijn centjes voor slechts 13 procent belast ziet, in plaats van de 75 procent die hem in Frankrijk wacht.
Als tegenprestatie moet de acteur wel zes maanden per jaar in Rusland verblijven. Maar ja, dat is een slechts een wet voor sneue -lees: arme- types voor wie de wet ook écht geldt (Rusland bungelt onderaan de corruptievrije landenlijst).
Groene belastingweide
Maar belastingen kunnen ook leuk zijn, bijvoorbeeld voor groene ondernemers. Zo bleek afgelopen week toen de Nederlandse overheid bekend maakte groen geld verdienen makkelijker te maken. En deze week bleek ook dat de Amerikanen van de fiscale cliff zo de groene belastingweide inwandelen, omdat met de nieuwe maatregelen uit het Witte Huis duurzame energiebedrijven grote voordelen binnenslepen
De man van 8 miljard Ivan Glasenberg betaalt wel belasting aan het Zwitserse bergdorpje waar hij in 2011 kwam wonen. Het dorpje zag zich hierdoor plots met met een aanzienlijk begrotingsoverschot geconfronteerd. De burgemeester besloot dan maar de gemeentebelastingen te verlagen, waarop een inwoner van het dorpje voorstelde om een klein deel van het overschot als ontwikkelingshulp aan Zambia te sturen. Maar dát vonden de dorpsbewoners toch écht te ver gaan.