Achtergrond

De week van… de natrap

Dit artikel krijg je cadeau van OneWorld. Word abonnee

De week waarin slachtoffers de schuld kregen, Noord-Korea op twitter drie mensen volgt en we opgeroepen worden om onder de douche te plassen.

Soms gaat iets ons écht te ver. Een grensrechter die op een zaterdagmiddag door voetballertjes wordt doodgetrapt, een afgetrainde K1-vechtmachine die een spoor van bloed door het Amsterdamse uitgaansleven trekt, of een Indiase studente die in een stadsbus door vijf mannen wordt gemolesteerd, door de politie genegeerd en vervolgens overlijdt.

Een vloedgolf van publieke verontwaardiging zwelt aan. Vervolgens krijgt de dader een fikse straf, vraagt met gebogen hoofd vergiffenis en de morele lijn is weer in het zand getrokken. Toch?

Nee, niet meer. Wij presenteren u: de natrap.

Wegkomen
De grensrechter zou zijn dood hebben uitgelokt, Badr Hari vindt het allemaal vooral erg zielig voor zichzelf  en doet aangifte tegen de politie. Zelfs de Indiase studente zou schuld hebben aan haar verkrachting, zo bleek deze week.

Het lijkt alsof iedereen met zo een beetje alles probeert weg te komen

De grote vraag is: waarom doen we hier niets aan? Joris Luyendijk, de Nederlandse journalist die als een antropoloog de financiële wereld en haar inwoners bestudeert, probeerde ons deze week nog maar eens de ogen te openen.

Zwijgen als het graf
Na de golf van verontwaardiging zijn de bankiers die de wereldeconomie vergiftigden en pensioenen vergokten nog steeds aan de macht, en bespelen zij als poppenspelers nationale overheden die als een bezetene bankbiljetten bijdrukken –iets dat in de algemene economie gelijk staat aan zelfmoord.

En politici zwijgen als het graf. Waarom? Ze staan ook op de loonlijst van de banken en grote bedrijven.

'Het is alsof we de Tsjernobyl kerncentrale na de ontploffing gelijk weer hebben aangezet met behoud van management', aldus Luyendijk.

Zieke geesten
Maar het is niet onmogelijk om fraudeurs aan te pakken. Kijk naar Nigeria waar bijna tweederde van alle malariamedicijnen vervalst zijn door zieke geesten die pillen draaien van zaagsel of krijt. Maar sinds deze week kunnen malariapatiënten in de winkel de code op de verpakking sms-en naar een gratis nummer: binnen een paar seconden krijgen ze antwoord: JA (goedgekeurd geregistreerd product) of NEE(vervalsing).

Maar praktische oplossingen zijn niet altijd even smakelijk, zo adviseerde deze week Groen-Links wethouder Bert Wassink Nederland om water te besparen door onder de douche een plas te doen. Waarom? Omdat een Nederlander per dag gemiddeld 129 liter drinkwater verbruikt. Voor wie dat te ver gaat  kwamen anderen snel met alternatieven zoals gezellig samen douchen.

Koffieprut
Over besparingen gesproken, terwijl deze week bekend werd gemaakt dat bijna de helft van ons voedsel als afval in de prullenbak belandt, serveerde de OneWorld-redactie een soep van oesterzwammen geteeld op koffieprut. Wat nou afval?

Misschien iets voor de Noord-Koreaanse overheid om over te twitteren? De Aziatische heilstaat, die even verwoede als cryptische pogingen om aansluiting te vinden bij sociale media volgt inmiddels drie twitteraars waaronder een Texaanse man van 25 die zegt geen flauw idee te hebben waarom Big Brother Kim hem heeft uitverkoren.

Het was ook de week van overlevers, zoals de Aziatische toeristen die door de Griekse politie voor ongewenste migranten werden aangezien en het ziekenhuis in werden geslagen. Of de onverwoestbare Hugo Chavez uit Venezuela die vanaf de intensive care het land bestuurt. Vooralsnog geen Venezuelaan die hem een trap na durft te geven.

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust met OneWorld en draag bij aan een rechtvaardige wereld.

Dat kan al vanaf 6 euro per maand

Ontvang onze beste verhalen in je mailbox

Volg ons