Voordat Instagram in 2016 het timeline-algoritme introduceerde, dat aan de hand van je likes en gedrag bepaalt welke berichten je als eerste te zien krijgt, zagen gebruikers alles in chronologische volgorde. In 2017 kwam daar het comments moderation-algoritme bij, dat ervoor zorgt dat nare reacties gefilterd worden. De precieze werking van het een derde algoritme, het image deep learning-algoritme dat ‘vrouwentepels’ opspoort en censureert (en soms zelfs het bijbehorende account verwijdert), is echter zo goed als geheim.
“
“Mijn project gaat over de ongelijke behandeling van de tepels van mannen en vrouwen. Als man mag je je tepels wél op Instagram zetten, maar foto’s van vrouwen waar zichtbare tepels op te zien zijn, worden verwijderd. Voor mijn project heb ik tot nu toe van vijf mannen en vijf vrouwen gefotografeerd hun bovenlichamen in Photoshop verwisseld. Dat doe ik zo realistisch mogelijk, maar tegelijkertijd laat ik het andere model er nog licht doorheen schijnen zodat je de oorspronkelijke foto nog ziet. Zo zie je bijvoorbeeld een vrouw met de borstkas van een mannelijk model, maar dat zou ook een vrouw kunnen zijn die van zichzelf een plattere borstkas heeft. Ik vraag me af hoe Instagram daarop reageert, omdat het in dit geval gezien kan worden als vrouwelijke tepel – en dat mag niet op Instagram.”
“Het algoritme houdt mij al een tijdje bezig. Ik wil graag dat het algoritme, zoals het nu is, verdwijnt. Ik vind dat vrouwen ook hun tepels moeten kunnen plaatsen op Instagram. Het verwijderen van vrouwentepels draagt alleen maar bij aan het idee dat vrouwen hun lichaam moeten verbergen. Zelf doe ik soms ook aan naaktfotografie, waarbij ik meiden zonder shirt vastleg. Die foto’s zou ik ook graag willen delen maar om dat te kunnen doen, moet ik de tepels vervagen en dat vind ik zonde van de foto’s.
Ik wist dus al langer dat ik hier iets mee wilde doen, maar ik had nog geen concreet idee. Tot ik tijdens mijn studie kennismaakte met de ‘Anderes Porträt’-serie van de fotograaf Thomas Ruff. Met een analoge camera portretteerde hij mannen en vrouwen door elkaar heen. Dit is mijn inspiratie geweest voor project Equaltitty.”
“Er is tot nu toe één foto verwijderd van mijn account, waarop een man te zien was met de borsten van een vrouwelijk model. Maar een andere foto, met een soortgelijk beeld, staat nu al een hele dag online zonder problemen. Er lijkt dus inderdaad verwarring te ontstaan bij het algoritme van Instagram.”
Niet elke borst is seksueel
“Facebook heeft aangegeven in te zien dat niet elk beeld van een borst seksueel is
Instagram heeft sinds 2010 al een naaktheidsbeleid. In 2018 werd deze pas volledig openbaar. “Dat beleid was eerst strenger en is met de jaren iets genuanceerder geworden. Eerst werden alle naakte ‘vrouwenlichamen’ gezien als seksueel. Tot 2015 werden ook foto’s van mensen die borstvoeding gaven verwijderd. Dat is nu niet meer zo, Facebook heeft aangegeven in te zien dat niet elk beeld van een borst seksueel is”, aldus Jensen.
- Cisgender personen zijn personen van wie de genderidentiteit overeenkomt met hun biologische geslacht. Als mensen zich niet identificeren met hun geboortegeslacht, wordt vaak de term ‘transgender’ als parapluterm gebruikt. ↩︎
Verder lezen?
Rechtvaardige journalistiek verdient een rechtvaardige prijs.
Maak jij OneWorld mogelijk?
Word abonnee
- Digitaal + magazine — € 8,00 / maand
- Alleen digitaal — € 6,00 / maand