Laten we het eens over masturbatie, zoenen en vertrouwen hebben. Weg met taboes! One World praat met TEDx spreker Vithika Yadav, oprichtster van de eerste seksuele voorlichtingswebsite in Hindi. “India heeft de wereld Kama Sutra gegeven. Hoe kunnen we in godsnaam zo preuts zijn? We all love sex, don’t we?”
Afgelopen vrijdag heeft gerechtigheid gezegevierd voor de nabestaanden van de 23-jarige studente fysiotherapie die in december 2012 in New Delhi op brute wijze is verkracht en uiteindelijk aan haar verwondingen is bezweken in een ziekenhuis in Singapore. De vier verdachten zijn door de rechtbank van New Delhi veroordeeld tot de doodstraf. Alle mannen in India zijn hiermee gewaarschuwd. Een hoogtepunt voor de Indiase vrouwen die in de afgelopen tijd massaal de straat op zijn gegaan om te protesteren tegen het seksueel geweld dat op structurele basis in India, met name New Delhi, voorkomt.
Lees ook: ‘India president approves tough rape laws’ (BBC)
Love matters
Stop seksueel geweld in India! Weg met onwetendheid en taboes rondom seksualiteit! Dat is waar Yadav voor pleit. Zij draagt haar steentje bij door seksuele voorlichting te geven. In samenwerking met RNW heeft Yadav de website ‘Love matters’ opgericht. Op de website kunnen jongeren informatie vinden over onderwerpen als: de eerste keer seks, masturbatie, maagdelijkheid en anticonceptie. Ook tante Autjii, een virtuele wijze vrouw van 60 jaar, is er om al je vragen te beantwoorden; een leuke interactieve manier om informatie te vergaren.
Love matters
In 2010 is de Engelse versie gelanceerd en in 2011 de Hindi versie. De Hindi versie van Love Matters krijgt op 21 september ‘Award for Excellence & Innovation in Sexuality’ van WAS.
Waarom voelde je de noodzaak om deze website te beginnen?
“Simpelweg omdat er nog geen website bestond in India waar jongeren terecht konden voor topics als liefde, seks en relaties. Wij wilden het experiment aangaan om te zien wat voor respons we zouden krijgen. De websitestatistieken hebben laten zien dat er een grote behoefte was naar een website als Love Matters. Tenslotte, praten over seks in preutse landen als India is not done. De anonimiteit van de website biedt veel vrijheid.”
Kan je een voorbeeld noemen van een groot taboe dat op de website wordt besproken?
[[{“fid”:”21654″,”view_mode”:”default”,”type”:”media”,”attributes”:{“height”:452,”width”:804,”style”:”width: 250px; height: 141px; float: right;”,”class”:”media-element file-default”}}]]“Vaak wordt er gevraagd: hoe kom ik erachter of mijn vriendin maagd is? Wij zeggen dan: hey dude, hoe zou je het vinden als je a.s. vrouw jou deze vraag zou stellen? Waarom is maagdelijkheid überhaupt zo’n belangrijke zaak? Bovendien, je kunt nooit achterhalen of iemand maagd is of niet. Het is een mythe. Daarom hebben wij de rubriek genaamd ‘sex myth buster’ (fact checker).”
En? Is de website een succes?
“Maandelijks ontvangen wij 450.000 bezoekers op de website. Op Facebook hebben wij een community van 173.000 volgers en ontvangen wij dagelijks 7000 unieke bezoekers. Van de totale websitebezoekers is 70% man. Dit wil niet zeggen dat vrouwen minder geïnteresseerd zijn. Mannen stellen meer vragen. En eigenlijk is het fantastisch dat de mannen in grote getalen vragen stellen. Zij zijn namelijk de doelgroep die anders moet leren denken over seks. Kijk maar naar het aantal seksuele geweldsdelicten dat in India heeft plaatsgevonden en krantenkoppen wereldwijd heeft gehaald. Voor vele instanties in India was het een lange tijd moeilijk om deze doelgroep te bereiken. Wij zijn daarom erg blij met hun komst.”
Op Twitter werd je gevraagd in hoeverre Bollywood films een negatief invloed hebben op de denkwijze en het gedrag van Indiase mannen. Kun je daar iets over vertellen?
“Bollywood films hebben een grote impact op de Indiase maatschappij. In dit soort films kom je veel stereotypes tegen. De vrouw hoort zich vaak op een bepaalde manier te gedragen; namelijk onderdanig aan de man. Daarnaast worden masculiniteit en masochisme versterkt en aangemoedigd. Van de honderd films zijn er misschien tien films waarin de man en vrouw wél gelijkwaardig zijn."
Zie ook: een scène uit een van de meest populaire Bollywood films aller tijden ‘Dilwali dulhania le jayenge’
Wat is de oorzaak van de grote hoeveelheid verkrachtingen in India volgens jou?
“Vrouwen zijn niet vanaf het begin minderwaardig behandeld. Het oude India was progressief. Daar kwam pas verandering toen het klassensysteem geïntroduceerd werd. Het waren mannen die het systeem ontwikkeld hadden. Vrouwen werden sindsdien behandeld als tweederangs burgers. Best wel gek eigenlijk, want India gaf de wereld Kama Sutra en toen besloot het ineens om preuts te worden! Vroeger hield India zich alleen bezig met de drie heilige elementen: bomen, zon en water.
Maar het gaat nu al de goede kant op. Educatie verandert de samenleving. Nieuwe vrouwelijke rolmodellen staan op, in iedere branche. Mensen raken geïnspireerd. Maar we moeten onthouden dat het tijd nodig heeft. Het heeft met nieuwe generaties en nieuwe mentaliteiten te maken. Maar de eerste stap is: het doorbreken van taboes door erover te praten.”
Lees ook: The roots of rape in India (Deccan Chronlicle)
Hoe waren de rollen bij jou thuis verdeeld? Hoe ben jij opgevoed?
“Mijn vader komt uit een dorp, maar heeft wel zijn bachelor en master gehaald. Mijn moeder aan de andere hand kwam uit een zeer progressieve familie. De vader van mijn moeder heeft in het Britse leger gediend. Zij kon daardoor ook haar bachelor en master halen. In die tijd was mijn moeder de eerste vrouw in haar buurt die naar de universiteit ging. Zij waren beide op hun eigen manier barrières aan het overbruggen. Voor mij was het een zegen. Ik heb nooit een vorm van ongelijkwaardigheid of discriminatie thuis gekend. Ik besef heel goed dat ik bevoorrecht ben.”
{C}[[{“fid”:”21653″,”view_mode”:”default”,”type”:”media”,”attributes”:{“height”:360,”width”:480,”alt”:”Stop sexual violence in India – talk about sex: Vithika Yadav at TEDxHagueAcademy”,”class”:”media-element file-default”}}]]