Achtergrond

Verlaat cadeau

Dit artikel krijg je cadeau van OneWorld. Word abonnee

Beter laat dan nooit, zal de Hondurese regering gedacht hebben. De regering gaf bijna een miljoen hectare regenwoud terug aan een inheemse stam. De Miskito-stam had er al 150 jaar recht op, maar deze rechten werden in de praktijk niet erkend.

Bijna veertig procent van Honduras is bedekt met regenwoud. Zeven procent daarvan, goed voor zo’n 970.000 hectare, werd vorige week aan de Miskito-stam teruggegeven. Een historisch moment voor de stam: 150 jaar geleden kreeg de Miskito na een verdrag van Engeland al de rechten over het land, maar deze rechten werden nooit erkend door de Hondurese regering.

Toeval
De goede bedoelingen van de Hondurese regering worden door de Coördinerende Raad van populaire en inheemse Organisaties van Hondures (COPINH) in twijfel getrokken. “Het is wel heel toevallig dat de regering juist nu eigendomstitels weggeeft aan de Miskito. Op dit moment wil de regering ervoor zorgen dat de British Gas Group in het gebied kan zoeken naar olie en gas. Dat kan echter niet zonder de goedkeuring van de Miskito”, zegt COPINH-woordvoerder Bertha Caceres op de Honduras Culture and Politics website. Volgens COPINH krijgt de Hondurese regering een flinke smak geld van de British Gas Group (BG Group), ongeacht of het bedrijf olie en gas in het regenwoud vindt. Deze regeling kan echter niet tot stand komen zonder milieuvergunning, die alleen met toestemming van de Miskito verkregen kan worden.

Ontbossing
Toekomstige gas- en olieboringen of niet, de Hondurese bossen staan onder druk. Volgens IPS  verdween tussen 1990 en 2005 37,1 procent van het woud. De Miskito verzetten zich tegen illegale houtkap en jacht, wat vaak leidde tot gewelddadige confrontaties met jagers, houthakkers en veeboeren. De stam heeft dankzij de eigendomsoverdracht het recht om op te treden tegen de ontbossing. Zo kan de Miskito nu onderhandelen met mijn- en oliebedrijven die hun oog laten vallen op het land. Daarnaast kan de stam deelnemen aan onderhandelingen van REDD+, een internationaal initiatief van de Verenigde Naties om ontbossing tegen te gaan.

Lees meer op: Honduras Culture and Politics
Foto: Flickr

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust met OneWorld en draag bij aan een rechtvaardige wereld.

Dat kan al vanaf 6 euro per maand

Ontvang onze beste verhalen in je mailbox

Volg ons