Het Virungapark in de Democratische Republiek Congo is een van de oudste natuurparken in Afrika. Het Britse Soco International gaat er nu op zoek naar olie en jaagt daarmee milieuorganisaties in het harnas.
Unesco heeft het Virungapark in 1979 opgenomen in de werelderfgoedlijst. Het park is een toevluchtsoord voor 200 ernstig bedreigde berggorilla’s. Het gaat goed met deze mensapen, dankzij ecotoerisme en bescherming. Het park wordt echter aangetast door stroperij, de Congolese burgeroorlog en de instroom van vluchtelingen en milities uit buurlanden. Mogelijke olieboringen van Soco zouden het park nog kwetsbaarder maken en berggorilla’s beroven van hun habitat, menen milieuorganisaties.
Toestemming
Unesco riep eerder dit jaar het Congolese Ministerie van Leefmilieu op om alle olievergunningen te annuleren. Het internationale olie-en gasbedrijf Soco zegt echter dat ditzelfde Ministerie toestemming voor de verkenningsvluchten gaf. Unesco vroeg daarom Soco en Total (een ander oliebedrijf met een olievergunning) om niet op verkenning te gaan in het park. “We zullen de grenzen van het park respecteren”, was Totals reactie hierop, meldt MO.be. Soco meent echter dat het verkende gebied niet in de buurt van de gorilla’s is en zet zijn activiteiten voort.
Actie
“Door Virunga voor te dragen als werelderfgoed ging de Congolese regering de verplichting aan om het park te beschermen voor volgende generaties”, staat in een klacht die het Wereldnatuurfonds (WWF) bij werelderfgoedorganisatie Unesco indiende. WWF start deze week de campagne Draw the Line, om olieboringen in het park te voorkomen.
Soco’s verkenningsvluchten laat ook de Britse regering niet onberoerd. “Groot-Brittanië is tegen de zoektocht naar olie in Virunga”, zei een woordvoerder van de regering eerder dit jaar. “We dringen er bij alle betrokken bedrijven en de Congolese overheid op aan om de internationale conventies te respecteren.”