Achtergrond

Astronaut in het regenwoud

Dit artikel krijg je cadeau van OneWorld. Word abonnee

Astronaut André Kuipers besefte tijdens zijn ruimtereizen hoe bijzonder en broos de wereld is. Terug op aarde bezocht hij, als WNF-ambassadeur, bedreigde plekken en maakte een driedelige documentaire.

The European Space Agency (ESA) legt dagelijks vast hoe de ijskap smelt, bossen verdwijnen en het klimaat verandert. Als ESA-astronaut zag Kuipers hierdoor hoe kwetsbaar de aarde is. “Je kunt vanuit de ruimte bijvoorbeeld heel goed zien dat de wouden langs de rivieren worden gekapt en dat de zee een natuurlijke begrenzing van het kappen vormt”, zegt Kuipers op de website van het WNF.

De ambassadeur deelt zijn kijk op de aarde met anderen via de driedelige documentaire ‘André op Aarde’. In de afleveringen van 45 minuten bezoekt de astronaut natuurgebieden die vanuit de ruimte een diepe indruk op hem maakten.

Positieve boodschap
De eerste aflevering van ‘André op Aarde’ is vanavond te zien op Nederland 3 en Zapp, om 20.25. In deze aftrap reist Kuipers naar Brazilië, waar bossen gekapt worden voor landbouw en veeteelt. De WNF-ambassadeur ontdekt dat ontbossing niet alleen het Amazonegebied bedreigt, maar ook andere natuurgebieden. Daarnaast achterhaalt hij wat hij zelf kan doen om de bossen te beschermen.

In de tweede aflevering bezoekt Kuipers Groenland, waar de ijskap smelt door de opwarming van de aarde. Tot slot reist de astronaut af naar Indonesië, waar de mens eveneens de natuur onder druk zet. Is de documentaire daardoor negatief? Volgens het WNF niet, omdat ‘André op Aarde’ duidelijk maakt hoe mensen deze situatie kunnen veranderen.

[[{“fid”:”22502″,”view_mode”:”default”,”type”:”media”,”attributes”:{“alt”:”NTR: André op Aarde – vanaf 8 november, 20:25 Ned3″,”class”:”media-element file-default”}}]]

Lees meer op: WNF
Foto: WNF

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust met OneWorld en draag bij aan een rechtvaardige wereld.

Dat kan al vanaf 6 euro per maand

Ontvang onze beste verhalen in je mailbox

Volg ons