In een onlangs naar buiten gebrachte blogpost heeft Facebook kaarten en conclusies gepubliceerd van migratiepatronen waarin zichtbaar wordt hoe een groep mensen uit dezelfde stad verhuist naar een andere stad. Met andere woorden, hoe je statusupdate verandert van ‘geboorteplaats’ naar ‘huidige woonplaats’. De steden die overeen komen, zijn gegroepeerd en zo ontstaat een kaart van migratie wereldwijd. Hier op de kaarten zijn de rode stippen de steden van aankomst (de huidige woonplaatsen) en de blauwe stippen de dorpen en steden waar men vandaan komt (de geboorteplaatsen).
Kettingmigratie
Volgens de Facebook onderzoekers is kettingmigratie duidelijk zichtbaar. Het idee: één familielid gaat als eerste naar een vreemde stad, dan sluit een broer zich bij hem aan, dan ook de neven, daarna vrienden en zo breidt de groep zich uit. Uit de Facebookdata blijkt bijvoorbeeld dat mensen uit Mexico vooral naar de steden Chicago, Houston, Dallas en Los Angeles trekken. Verder zie je bijvoorbeeld dat mensen voornamelijk vanuit Oost-Turkije naar Istanbul trekken, net als mensen uit Bulgarije en Bosnië. Maar ook dat, weliswaar minder sterk dan de drie voorgenoemde landen, mensen uit tal van Europese landen nu Istanbul opzoeken.
Migratie = welvaart
De kaarten en gegevens van Facebook illustreren de observaties van journalist Doug Sanders. Hij schreef in 2010 het boek ‘Arrival City’. ‘Alles beter dan het armzalige dorp’, betoogt de Canadees hierin. Hij ziet de trek naar de stad als het belangrijkste fenomeen van onze tijd. Hij meent, na onderzoek in 30 wereldsteden, dat migratie de belangrijkste stap is naar een welvarender wereld.
Saunders in zijn boek: ‘In alle meetbare opzichten is migratie een verbetering. Het plattelandsleven is momenteel de grootste doodsoorzaak van de mens en de grootste bron van ondervoeding, kindersterfte en een lagere levensverwachting. Volgens het World Food Program bestaat bijna driekwart van de wereldbewoners die honger lijden uit kleine boeren. Overal zijn in steden de inkomens hoger. De toegang tot onderwijs, gezondheidszorg, water en sanitair en communicatiemiddelen en cultuur is altijd beter.’
Nieuwkomers helpen
Het is een fenomeen waar overheden en bestuurders veel meer aandacht aan moeten besteden betoogt Saunders. De auteur: ‘Als je deze plekken goed inricht, als je nieuwkomers toegang biedt tot eigen grond of huizen kunt laten kopen, dan kun je van plekken van armoede en ook radicalisering, welvarende plekken maken.’
Uit de Facebookdata blijkt dat Lagos tussen 2000 en 2012 is gegroeid met 18,6 procent. Daarmee is het de snelst groeiende stad in het onderzoek. Duidelijk zichtbaar is ook de groei van Kampala, mede veroorzaakt door mensen uit Oost-Congo.
De top 10 volgens Facebook van snelst groeiende ‘coordinated mass migration’:
1. Lagos
2. Istanbul
3. Bogota
4. Bangkok
5. Accra
6. Hyderabad
7. Kampala
8. Lima
9. Chennai
10. London
Lagos
Journalist Ayo Ajayi uit Lagos bevestigt het beeld van kettingmigratie. Ajayi, aan de telefoon: ‘Mijn ouders vestigden zich in de jaren zestig apart van elkaar in Lagos. Beide komen uit het zelfde dorp, Imesi-Ile. Mensen uit het dorp zochten elkaar op en steunden elkaar als ze naar Lagos gingen. Zodra mijn ouders begrepen via onderwijs dat er werk was in Lagos, zijn ze vertrokken. Mijn vader vond werk in de schoenenfabriek van Bata en werkte zich op tot supervisor. Mijn moeder vond werk als Nurse trainee, ze heeft 35 jaar gewerkt in een ziekenhuis en haar carrière beeindigd toen ze a Chief Health Extension Worker was. Ze konden mijn middelbare school en universiteit betalen en ik werk nu als freelance journalist.’
Een bezwaar bij al deze data en kaarten is, is dat het geen wetenschappelijk onderzoek is. Er is geen mogelijkheid voor andere onderzoekers om de data en de uitkomsten te onderzoeken en controleren. Peer reviews ontbreken. Een andere grote lacune in het onderzoek is het ontbreken van China: Facebook is in dit land verboden.