Wat gebeurt er met de bomen die in de hoofdstad gekapt worden? Meubelmaker Crisow von Schulz wil het hout van Amsterdamse bomen gebruiken in plaats van ze in de versnipperaar te gooien, en richtte Stadshout op. “Bomen worden als afval weggevoerd terwijl ze hartstikke waardevol zijn.”
Hoe begon je met Stadshout?
“Het begon klein. In mijn straat werd een boom gekapt, en iemand vroeg of ik hem wilde hebben. Ik had toen een meubelmakerij en heb een mobiele zaag geregeld om er planken van te zagen. Met die mobiele zaag stond ik een jaar later met andere ambachtslieden uit de Pijp op een festival in de Albert Cuypstraat. Op dat soort evenementen kun je laten zien hoe je van een boomstam een plank zaagt en hoe je daar een jaar later, wanneer het hout gedroogd is, een tafel van kunt maken. Wij lieten het ambachtelijke werk zien, en mensen reageerden harstikke enthousiast. Ik besloot mijn meubelmakerij te verruilen voor de Amsterdamse bomen en heb in 2010 stichting Stadshout opgericht.”
Wat doet Stadshout precies?
“In onze zagerij in het Amstelpark maken we van gekapte Amsterdamse bomen nieuwe dingen. Van ongedroogd hout kun je meteen na het zagen bijvoorbeeld moestuinbakken en picknicktafels maken. Maar een groot deel van het gezaagde hout laten we drogen zodat je er bijvoorbeeld mooie tafels van kunt maken. We verkopen nu een deel van het hout, daar willen we uiteindelijk het grootste gedeelte van onze inkomsten uit halen. Daarnaast doen we projecten, bijvoorbeeld voor de gemeente, en worden we wel eens ingehuurd voor personeelsuitjes. Momenteel bouwen we een paviljoen in het Amstelpark. Daar ben ik trots op: als het goed is staat dat paviljoen er over 100 jaar nog steeds.”
Wat gebeurt er normaal gesproken met de bomen?
“De gemeente Amsterdam besteedt de kap van bomen in de stad uit aan boomverzorgers. Die bedrijven kappen de bomen en regelen ook wat er gebeurt met het gekapte hout. Een groot deel van de bomen eindigt in de versnipperaar of ligt ergens weg te rotten. Ze worden ook wel gebruikt voor het maken van pallets of verkocht aan een handelaar. Maar die mooie Amsterdamse boomstammen belanden niet bij lokale bedrijven die ze graag willen verwerken, zoals meubelmakers of houthandels. Het is vaak prachtig hout van bijvoorbeeld iepen en platanen.”
Om hoeveel bomen gaan het?
“In Amsterdam worden jaarlijks zo’n 40.000 bomen gekapt. Stadsdeel Zuid heeft inmiddels veranderingen doorgevoerd waardoor de boomstammen niet meer bij de boomverzorgers terecht komen maar bij de stad zelf. Daardoor kreeg Stadshout vorig jaar circa 500 bomen.”
Wat is jouw werk bij Stadshout?
“In het begin was ik vooral bezig met het opzetten van de organisatie. Het eerste jaar ben ik met mensen gaan praten. Ik ging langs zagerijen, sprak boomverzorgers, mensen bij de gemeente, de hoofdstedelijke bomenconsulent. Het kostte me een jaar om de structuur van de gemeente te begrijpen maar toen kende ik wel iedereen. Inmiddels zitten we ongeveer een jaar op deze zagerij in het Amstelpark, een locatie die door de gemeente beschikbaar is gesteld. Van een klein particulier fonds kregen we een bedrag waar we onze zaag ‘Olga’ van hebben gekocht. Nu werk ik dagelijks tot een uurtje of vijf op de zagerij, en daarna ben ik tot zeven of acht uur ’s avonds nog met kantoorwerk bezig.”
Lange dagen. Wat doe je het liefste?
“Ik ben heel graag met hout bezig. Hout is een ontdekkingstocht, ik zie iedere dag geschiedenis. Aan de jaarringen kan je zien of de boom een zwaar of een goed jaar heeft gehad, bijvoorbeeld door een strenge winter of toenemend autoverkeer. Als er meer CO2 in de lucht zit groeit een boom veel harder.”
Particulieren kunnen het Amsterdamse stadshout kopen. Je kunt langs de werkplaats in de Pijp gaan, of de laatste zaterdag van de maand de zagerij bezoeken. Meer informatie over Stadshout vind je hier
Foto: (cc)